Política 13/06/2015

Sorpreses d'última hora i cares noves a la política municipal espanyola

Candidatures vinculades a Podem aconsegueixen l'alcaldia de Saragossa, Cadis, la Corunya i Santiago

Ara/agències
3 min
El nou alcalde de Cadis, José María González 'Kichi', saluda als simpatitzants després del ple. EFE

MadridLa fragmentació a la majoria d'ajuntaments espanyols després de les eleccions del 24 de maig ha obert la porta a la política de pactes, que s'han escenificat als plens d'aquest dissabte. Alguns han servit per deixar a l'oposició el PP i donar l'alcaldia a cares i marques polítiques noves. D'altres, s'han teixit a última hora i han causat sorpresa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cadis

El cap de llista de 'Per Cadis Sí que Es Pot', José María González, conegut com a 'Kichi', ha estat investit alcalde amb el suport dels 5 regidors del PSOE i els 2 de Guanyar Cadis en Comú, de manera que ha aconseguit la majoria absoluta del ple. Això fa que la candidata més votada, Teófila Martínez (PP), no pugui portar a terme el que seria el seu sisè mandat com a alcaldessa.

Martínez era una de les alcaldesses que va simbolitzar, el 1995, el triomf del PP a les institucions municipals, anticipant la victòria de José María Aznar un any després.

La Corunya

A la Corunya, el líder de la Marea Atlàntica, Xulio Ferreiro, també ha estat proclamat alcalde de la seva ciutat, en aquest cas amb el suport del PSOE i el BNG.

A la ciutat gallega, el PP va guanyar les eleccions municipals del 24 de maig però va perdre la majoria absoluta i va empatar a 10 regidors amb la Marea Atlàntica, que aquest matí ha comptat amb els 6 vots socialistes i l'únic dels nacionalistes. No obstant això, governarà en solitari.

El primer gest del nou alcalde serà participar a la plaça consistorial en un acte simbòlic i polític de lliurament del bastó de comandament als corunyesos.

Parla

El PP ha aconseguit l'alcaldia d'un feu tradicional socialista, d'on va ser alcalde l'exlíder del PSOE a Madrid Tomás Gómez. Els populars van ser la llista més votada, amb 7 regidors, i ara governaran perquè les diferents forces d'esquerres no han aconseguit posar-se d'acord.

Andoian

Per sorpresa, EH Bildu governarà el municipi guipuscoà d'Andoain. Un dels regidors del PNB ha incomplert el pacte que aquesta setmana han firmat els nacionalistes amb el Partit Socialista, que els obligava a donar-se suport recíproc, i ha votat a favor de l'alcaldessa abertzale, Ane Karrere. Bildu va guanyar les eleccions però el PNB s'havia compromès a fer alcaldessa la candidata del PSE.

Almeria

Contra pronòstic, Luis Rogelio Rodríguez-Comendador repetirà com a alcalde del PP a Almeria. Ciutadans s'ha fet enrere de l'acord per votar a favor del candidat del PSOE i finalment s'ha abstingut. D'aquesta manera, els populars, com a llista més votada, han aconseguit retenir el poder.

Santiago de Compostel·la

A la capital de Galícia governarà Martiño Noriega, de Compostel·la Oberta, una plataforma que agrupa, entre d'altres, Esquerda Unida Anova-Irmandade Nacionalista, Equo i Podem. En el seu discurs –que ha sentit en directe el president gallec, Alberto Nuñez-Feijóo–, el nou alcalde ha tingut un record per a Ánxel Casal, alcalde republicà i galleguista, i per a dues germanes represaliades pel franquisme.

Múrcia

L'abstenció de Ciutadans, finalment, ha permès que el PP continuï governant a l'Ajuntament de Múrcia. José Balllesta serà el nou alcalde. Al ple no hi ha assistit el batlle fins ara, Miguel Ángel Carmona, de qui C's demanava la dimissió com a condició per a l'entesa, ja que està imputat.

Sevilla

Amb una crida al "diàleg, l'acord i el consens", el socialista Juan Espadas s'ha convertit aquest dissabte en el nou alcalde de Sevilla, de manera que substitueix Juan Ignacio Zoido, del PP, que només ha estat quatre anys al poder. El PSOE ha obtingut el suport de Participa Sevilla (la marca de Podem a la ciutat) i d'Esquerra Unida.

stats