Política 11/04/2012

Rajoy i Rubalcaba es van reunir en secret

Rajoy admet que s'han reunit "més d'una vegada", tot i que oficialment només s'havien vist un cop. El president l'acusa de retardar la renovació dels òrgans constitucionals. El líder del PSOE diu que l'ajust de 10.000 milions en sanitat i educació és una "ocurrència improvisada"

Ara/efe
2 min

MadridOficialment el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, només s'havien reunit un cop, però avui Rajoy ha avançat que es van veure més vegades sense que fos anunciat públicament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

de retardar la renovació dels òrgans constitucionals i li ha reiterat la seva disposició de tornar a reunir-se "pel que ho estimi convenient".

"Una cosa són les declaracions generals, i una altra cosa, posar-se a parlar i arribar a acords, perquè jo fa molt de temps que li he demanat que procedim a la renovació dels diversos organismes que ha de renovar la càmera i vostè m'ho ha retardat i m'ho segueix retardant, així que deixi de predicar i comenci a donar blat", ha etzibat Rajoy a Rubalcaba al Congrés dels Diputats. Depèn del consens dels dos grans partits el fet de renovar organismes com ara el Tribunal Constitucional o el consell de RTVE.

El líder socialista li havia reclamat que, davant la difícil conjuntura econòmica, parli amb tots els partits polítics començant pel PSOE, "perquè tornarà a governar" i perquè "el diàleg i l'acord enforteix i dóna confiança al nostre país".

També l'havia instat a "recuperar" els consensos estructurals i institucionals "que estan trencats", i li havia assegurat que malgrat que el PSOE té una sèrie de línies vermelles "que no traspassarà", existeix "un espai a explorar".

A més, el líder socialista s'ha referit a l'anunci de retallar 10.000 milions d'euros de sanitat i educació i l'ha definit com una "ocurrència improvisada" amb "greus conseqüències" per a l'estat del benestar.

Rajoy ha insistit que li agradaria comptar amb l'acord del grup socialista a la llei d'estabilitat pressupostària, igual que el PP va donar suport a la reforma constitucional per limitar el dèficit en la carta magna quan l'hi va demanar el llavors president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

No obstant això, l'ara cap de l'executiu ha recordat que es va arribar a aquest acord "probablement" en contra del criteri de Rubalcaba.

Respecte a la reforma laboral, el president del govern ha recalcat que està disposat a parlar tant amb el PSOE com amb la resta dels grups i organitzacions "sobre la base d'uns objectius clars i irrenunciables", que són els que van en la línia de la recuperació econòmica i de l'ocupació.

stats