Política 20/02/2013

Rubalcaba critica Rajoy per haver atiat la "foguera anticatalanista"

"Es pot governar un país esperant que al senyor Bárcenas li agafi cada matí un atac de sinceritat? Crec que no", assegura el líder del PSOE

Joan Faus
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba amb Soraya Rodríguez, als seus escons del Congrés durant el debat de política general espanyola / AFP

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha centrat aquest dimecres el seu discurs en el debat de política general en els efectes socials de les mesures del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només començar la seva intervenció, Rubalcaba ha criticat el president espanyol, Mariano Rajoy, perquè en el seu discurs del matí no ha dit "ni una paraula de sanitat i desnonaments". I ha advertit que les seves mesures crearan una societat "més injusta, pobra i inhumana". "Res està millor que fa un any, cap aspecte de la vida dels ciutadans ha millorat", ha dit, i després ha afegit: "Mai hi ha hagut un govern amb una estabilitat parlamentària tan gran però una debilitat tan alta".

El líder del PSOE ha tornat a aprofitar l'ocasió per demanar -encara que amb menys ímpetu que la setmana passada- la dimissió de Rajoy per l'esclat del cas de l'extresorer Luis Bárcenas, perquè "és el millor per a Espanya". "Es pot governar un país esperant que al senyor Bárcenas li agafi cada matí un atac de sinceritat?", s'ha preguntat, i tot seguit ha dit: "Crec que no". "La decisió és seva i seva és la responsabilitat", ha afegit.

A més, Rubalcaba ha criticat que Rajoy hagi tractat de "reinventar-se" anunciant mesures d'estímul en el discurs d'aquest matí. "Si ho vol fer rectifiqui i corregeixi les seves destrosses", ha reblat.

El líder socialista també s'ha referit a "les tensions territorials de dos tipus: anar-se'n o recentralitzar". Ha tornat a advocar per reformar la Constitució en clau federal -i també social-, i ha acusat el PP d'haver atiat en el passat la "foguera anticatalanista" amb la presentació del recurs contra l'Estatut al Tribunal Constitucional. Un recurs que ha titllat de "procediment desgraciat" perquè el Tribunal va derogar "fórmules de convivència que havien estat votades pels catalans".

En la seva segona intervenció, Rubalcaba ha acusat Rajoy de veure "una Espanya diferent i idíl·lica", però també ha fet autocrítica. "Qui s'examina aquí és vostè, a qui ha de convèncer és als espanyols, perquè jutgen la seva gestió, no la nostra. La nostra ja va ser jutjada, per això estem a l'oposició", ha dit. "Reclamo el meu dret a rectificar com a partit", ha conclòs.

stats