Política 25/07/2015

ERC reclama la fi del "catalanisme que només pretenia influir"

La secretària general del partit, Marta Rovira, reivindica que el seu partit "vol governar" i argumenta l'"adaptació" del full de ruta de la formació a la configuració de Junts pel Sí

S.gonzález / N. Orriols
2 min

Barcelona"La centralitat del catalanisme és ara l'independentisme" i per això "els partits polítics han hagut de redefinir el seu posicionament". D'aquesta manera la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha dibuixat una de les causes que han trastocat el mapa polític català en els darrers quatre anys i ha reivindicat la voluntat d'ERC de ser un partit de "govern" per fer realitat els seus objectius. "S'ha acabat el catalanisme que només pretenia influir per obtenir", ha dit Rovira, reivindicant que ERC és una "eina" al "servei del país" per assolir la República catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rovira ha estat l'encarregada de presentar la ponència política davant el Congrés de la formació republicana, en què es recull el "relat" de les decisions d'ERC dels últims quatre anys, un anàlisi del panorama polític, l'estratègia a "curt termini" de cara a les eleccions del 27-S i també el contingut programàtic del partit. En aquest sentit, la secretària general ha argumentat l'"adaptació" del full de ruta de la formació per la construcció de la candidatura de Junts pel Sí.

La nova etapa del catalanisme

Rovira ha apuntat que ens trobem en una etapa de "reconstrucció del mapa polític" i que en aquesta situació ERC és el partit que ocupa la "centralitat". "Som el partit que té més fronteres", ha dit, reivindicant el seu paper i "capacitat" per "cosir els extrems i fer reals els ideals polítics" que comparteixen amb altres forces polítiques. "Volem ser l'esquerra hegemònica de la república catalana".

Segons Rovira s'ha constatat que el l'estratègia del catalanisme tradicional és via "esgotada" amb un Estat de voluntat "recentralitzadora". La republicana ha assegurat que els pactes tradicionals del catalanisme actualment "perpetuen les injustícies socials i s'empassen aberracions democràtiques". Així, ha defensat la independència com la via per "acabar" amb la "dependència" de l'Estat espanyol i enfilar la "regeneració democràtica".

També ha destacat el paper de la societat civil en el procés sobiranista, alhora que ha remarcat el rol de les entitats socials en la crisi -ha fet referència a la PAH, l'ANC o la Marea Verda.

El relat polític

Rovira ha esbossat els principals objectius del document dels republicans, fixant la construcció del relat com a primera fita de les files d'ERC per explicar en veu pròpia les seves decisions. "Massa sovint les nostres decisions són explicades per altres que tenen interessos diferents a ERC", ha dit Rovira, afegint que "és molt important" que en la ponència s'inclogui la "construcció del relat".

stats