Política 23/01/2015

Aznar crida a una gran mobilització per evitar que l'independentisme "segresti i emmudeixi" Catalunya

Esperanza Aguirre demana un "rearmament ideològic" per "combatre" el sobiranisme i Podem

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l'expresident José María Aznar. EFE

MadridEl president d'honor del PP i expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha reclamat aquest divendres al seu partit una "gran mobilització" per fer front al sobiranisme. Convençut que la gran majoria dels catalans no volen caminar cap a "l'abisme" de l'Estat propi, assegura que ha arribat l'hora que l'unionisme passi a l'acció i faci costat a la "Catalunya plural" per evitar que l'independentisme "segresti i emmudeixi" el país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció a la convenció que els populars fan aquest cap de setmana a Madrid, Aznar ha reivindicat un retorn a les essències ideològiques del centredreta espanyol que ell va agrupar als anys noranta. Després d'assegurar que, avui, no "tornava d'enlloc" –va esquivar ser a la convenció de Valladolid de l'any passat, distanciat amb Mariano Rajoy– perquè no ha marxat mai del seu partit, ha preguntat als seus companys si estan convençuts de voler guanyar les properes eleccions.

Si és així, els ha dit, ha de ser per crear "ponts", per eixamplar majories, però no pas per abandonar els seus principis sinó per fer que molts d'altres se sumin al seu projecte. Toca, diu, Aznar no limitar-se a "evitar que altres governin".

En aquesta reivindicació de les conviccions del PP, s'ha referit al procés català: "D'ultimàtums cap, de secessió cap, i no acceptarem cap xantatge", ha avisat. "La resposta és la Constitució i la llei", ha dit. "Ningú té dret a dividir i enfrontar una societat", ha assegurat, i aquestes accions "tenen conseqüències".

La seva recepta passa per combinar aquesta inflexibilitat davant dels partidaris de l'Estat propi amb la mobilització per evitar una Catalunya "mutilada" que, segons ha dit, és la que volen uns "nacionalistes" a qui Espanya "omple la caixa que ells han buidat per poder arribar a finals de mes".

"Llibertat i fe en Espanya"

Abans, la presidenta del PP, Esperanza Aguirre, també ha fet una crida al seu partit perquè comenci un "rearmament ideològic" per fer front als dos principals "problemes" que, a parer seu, "amenacen" amb més força l'estat espanyol: el procés sobiranista català i l'auge de Podem.

Aguirre ha assegurat que cal "combatre els enemics de la llibertat i de l'Espanya constitucional" amb les "armes" amb dos principis: "la llibertat i la fe en Espanya com a nació de ciutadans lliures i iguals".

Autocrítica per la corrupció

Per Aznar, fenòmens com Podem –a qui no ha citat– s'aprofiten del degoteig de casos de corrupció política per "destruir" el sistema constitucional vigent. Amb l'ombra del cas Bárcenas planant sobre la convenció, ha sentenciat: "La corrupció és un càncer que no podem tolerar". L'expresident espanyol ha afegit que cadascú ha d'assumir la seva responsabilitat. Diu que ell ho fa amb les seves, "de la primera a l'última". Sense citar l'extresorer, que aquest divendres ha assegurat que Rajoy coneixia l'existència d'una caixa B al partit, ha advertit que hauran de fer front a moltes "decepcions".

stats