Política 27/05/2013

Rajoy assegura als seus que no hi haurà un tracte especial per a Catalunya

La cimera amb els 'barons' populars acaba sense unificar criteris sobre el dèficit

M. Eugènia Quetglas
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, durant la foto de família amb els presidents autonòmics del PP / EFE

MadridLa reunió del president del PP, Mariano Rajoy, amb els barons populars ha acabat com ha començat: sense unitat de criteri sobre com s'ha de fer el repartiment de l'objectiu de dèficit entre les comunitats autònomes. Únicament, els barons populars han marxat amb el compromís de Rajoy de no fer cap concessió a Catalunya. No ho ha dit amb aquestes paraules però sí que els ha assegurat que no hi ha hagut ni hi haurà una negociació especial amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots han estat d'acord en la importància de complir l'objectiu de dèficit. La pregunta segueix sent com. Segons han explicat la majoria de presidents autonòmics, ara s'obrirà una ronda de contactes bilaterals d'Hisenda amb les comunitats abans de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) una vegada Brussel·les hagi confirmat la flexibilització del dèficit a Espanya. Després, a finals de juny o principis de juliol, el CPFF establirà quin és el dèficit per a cada comunitat. Sembla ser que serà "asimètric" sota criteris "objectius i no polítics" i cap de les comunitats podrà superar el dèficit del 2012. És a dir, Catalunya no podrà tenir un objectiu superior al 1,9% del PIB.

Segons ha explicat el president d'Extremadura, José Antonio Monago, la reunió "ha servit per dir-se a la cara el que s'han dit a través dels mitjans de comunicació". D'aquesta manera, Rajoy ha pogut escoltar de boca de cada president autonòmic quin és el seu parer sobre com ha de ser el repartiment del dèficit, és a dir, les comunitats complidores volen un dèficit igual per a totes mentre que Múrcia, les Illes Balears i el País Valencià volen que sigui "asimètric" tenint en compte que "cada comunitat parteix de situacions diferents".

stats