Política 23/05/2019

El PP amenaça amb denunciar Batet als tribunals per prevaricació i desobediència si no suspèn els presos immediatament

Rivera insisteix a la mesa que els suspengui: "Ni un minut més de sou públic"

Germán Aranda
2 min
Els diputats del PP Ana Pastor, García Egea i Pablo Casado, dimarts durant la sessió del Congrés.

MadridEl PP ha amenaçat amb denunciar la presidenta del Congrés davant els tribunals per prevaricació i desobediència si no suspèn "immediatament" els presos. Ho ha explicat durant aquest matí en un acte electoral a Madrid el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que a dos quarts d'una presentarà també un escrit en què demanen reformar la llei perquè no es pugui indultar condemnats per rebel·lió i sedició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només una estona abans, el Suprem havia respost a Batet que veia "inviable" prendre una decisió o assessorar la mesa sobre aquesta qüestió i es remetia a reiterar el que ja va exposar en la interlocutòria del 14 de maig passat, en la qual feia una vaga referència a l'article 21.2 del reglament del Congrés, que preveu la possibilitat de suspendre els diputats en presó preventiva un cop concedit el suplicatori, un permís per seguir investigant un membre del poder legislatiu que el Suprem no va veure pertinent demanar mentre el judici està en marxa.

Menys de 20 minuts va trigar també el líder de Ciutadans Albert Rivera després de la resposta del Suprem a demanar un cop més a la mesa que prengui una resolució sobre la suspensió dels presos diputats electes. "S'ha acabat, senyor Sánchez i senyora Batet. Cal obeir el Suprem. La mesa del Congrés ha de votar avui la suspensió dels diputats presos per haver donat un cop a la democràcia. Ni un minut més pagant-los un sou públic i permetent que ocupin un escó", ha dit Rivera.

La número dos del partit, Inés Arrimadas, es va expressar en el mateix sentit: "Batet, deixi's d'excuses barates i suspengui els colpistes. Cada dia que cobren com a diputats és una humiliació a Espanya. La presidenta del Congrés no pot ser l'advocada defensora de Junqueras, ha de fer complir la llei".

La mesa, que a través de la seva presidenta, Meritxell Batet, havia traslladat la pregunta sobre la suspensió al Suprem, es reuneix aquest matí i la suspensió dels presos electes Rull, Turull, Junqueras i Sánchez serà el primer assumpte que debatrà, entre les pressions de la dreta per suspendre'ls immediatament i dels independentistes per no fer-ho. Podem, per la seva banda, no descartava ahir votar en contra de la suspensió. Abans que comencés la primera trobada, el vicepresident quart de la mesa i representant de Ciutadans, Ignacio Prendes, ha demanat que no hi hagi més dilacions en la suspensió dels preso i ha assegurat que "és obligatori" i que "ho diu el propi reglament de la cambra". "No es poden acceptar més endarreriments perquè això causa danys al poder legislatiu", ha afegit Prendes.

La vicepresidenta primera de la mesa, Gloria Elizo, de Podem, havia assegurat hores abans que es plantejaven que la suspensió "potser no és aplicable en aquests casos" en relació al reglament que "admet interpretacions".

stats