Política 11/02/2014

El PP es queda sol al Congrés en la limitació de la justícia universal

L'oposició veu inconstitucional la reforma que suposa un revés per a casos com el de Couso i el Tibet

Acn
2 min
Familiars de Couso, aquest dimarts als passadissos del Congrés / EFE

MadridEl Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts únicament amb els vots del PP la presa en consideració d'una proposició de llei del PP per a la limitació de la justícia universal. A la pràctica, la modificació impedeix que els magistrats espanyols actuïn en casos com el de José Luis Couso, la repressió xinesa al Tibet o els crims de la dictadura de Pinochet a Xile. La majoria dels grups de l'oposició han advertit que la norma pot ser inconstitucional, i el PSOE es planteja presentar un recurs al TC. La proposició de llei ha obtingut el vistiplau del Congrés just l'endemà que la sala penal de l'Audiència Nacional imputés l'expresident xinès Hu Jintao com a suposat responsable de genocidi al Tibet

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una jornada marcada per la presència a la cambra baixa espanyola dels familiars del periodista José Couso, assassinat a l'Iraq el 2003, el PP ha imposat la seva majoria absoluta per forçar la tramitació del text. Segons els populars, la llei amplia la llista de delictes sobre els quals es pot actuar per incloure-hi també delictes contra la integritat sexual i transaccions econòmiques intercontinentals.

Amb tot, el text suposarà un revés per a molts dels processos que estan en marxa, com el de Couso o la imputació de l'expresident xinès per genocidi al Tibet. Els populars inclouen a la normativa una disposició transitòria que estableix que en el moment en què s'aprovi la llei quedaran arxivades totes les causes que es trobin en tramitació "fins que no s'acrediti el compliment dels requisits establerts".

El diputat del PP José Miguel Castillo ha recordat que cada estat ha d'exercir la seva jurisdicció "dins dels límits de la seva sobirania territorial" i que la norma no qüestiona la possibilitat d'estendre la jurisdicció "quan es tracta d'interessos que són titularitat de l'Estat o de delictes comesos per espanyols". "Si el que realment volem és que la justícia universal no quedi en una mera declaració de principis estem obligats a millorar la nostra regulació", ha dit.

La portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez, ha afirmat que la modificació que suposa la normativa posarà l'Estat "a la cua" dels països en la defensa dels drets humans i "estrangularà" a la pràctica la possibilitat d'exercir de justícia universal, en especial en els delictes més greus.

El portaveu de CiU Jordi Jané ha recordat que la modificació és "un pas enrere" en contra de la protecció internacional dels drets humans i només serveix per "limitar encara més la justícia universal".

El diputat d'ERC Joan Tardà ha criticat durament la decisió del govern espanyol: "Entre fer justícia a José Couso o agradar a aquells que el van matar, el govern espanyol ha optat per la impunitat dels assassins", ha dit. Segons Tardà és "inadmissible" que el poder legislatiu pretengui l'arxivament de causes obertes.

stats