PORTES GIRATÒRIES
Política 13/09/2016

De Guindos defensa que Soria tenia el perfil "més adequat" entre els funcionaris que optaven al Banc Mundial

El ministre reitera des de la comissió d'Economia la versió de Rajoy: que es tractava d'un càrrec de "designació discrecional" i "en cap cas polític"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, durant la compareixença a la comissió d'Economia del Congrés. EFE

Madrid"No es tracta en cap cas d'un nomenament polític". El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, s'ha presentat aquesta tarda davant de la comissió d'Economia del Congrés defensant amb els mateixos arguments que ha esgrimit fins ara sobre la designació de José Manuel Soria. Des de les cinc de la tarda que De Guindos repassa el procés de selecció de l'exministre d'Indústria. Igual que va fer el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha esgrimit que es tracta d'una posició que sempre han ocupat "funcionaris" i, en concret, del cos de tècnics comercials de l'Estat. En aquest sentit, ha assegurat que Soria tenia el perfil "més adequat" entre les 10 persones que es van presentar al càrrec i ha assegurat que Espanya és un dels països que té un sistema més "transparent" d'elecció per al càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Guindos també ha admès, ja al final de la seva compareixença inicial, que va ser el govern espanyol qui li va demanar a l'exministre que renunciés al càrrec arran de les "circumstàncies mediàtiques" que havien portat a la seva dimissió com a titular d'Indústria. Ha reiterat, però, que "mai cap polític ha ocupat aquest càrrec" i ha defensat la transparència de la comissió de selecció perquè es tracta d'un càrrec de "designació discrecional". "És una història que acaba en una no designació", ha conclòs per treure importància en el tema.

De Guindos ha evitat així finalment donar explicacions davant del ple del Congrés per l'intent de col·locar l'exministre en un càrrec directiu al Banc Mundial. Com volia el PP, el titular d'Economia ha esquivat donar la cara davant de l'hemicicle després que els conservadors arribessin ahir a un acord amb Ciutadans en la constitució d'aquesta comissió.

PSOE i Podem demanen la dimissió del ministre i C's "responsabilitats polítiques"

La citació del ministre ha fet revifar l’enfrontament entre els grups d’esquerres i el govern en funcions pel control del Congrés a l’executiu. La comissió d’Economia no va ser informada de la petició de compareixença que havia cursat el mateix De Guindos perquè expliqués el pla d’ajust que cal enviar a Brussel·les a l’octubre, i això va provocar les ires de l’oposició.

Tant el PSOE com el Podem han demanat la dimissió de De Guindos. El portaveu econòmic socialista, Pedro Saura, li ha retret que no hagi admès cap error i considera que es tractava d'una "recompensa electoral" per haver dimitit per l'escàndol dels 'papers de Panamà'. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha preguntat com és que Soria era la persona amb un millor perfil si va quedar penúltim en la seva promoció de la carrera i ha exercit com a funcionari només cinc anys. "Va haver-hi o no concurs? Li sembla normal proposar-lo?", ha insistit.

Ciutadans ha evitat demanar la dimissió de De Guindos, però sí que creu que "algú ha d'assumir responsabilitats polítiques", sigui Rajoy, el ministre, o la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. "Aquest és un nomenament fet a mesura de Soria, amic de Rajoy i De Guindos. I al govern [espanyol] li és igual mentir per protegir un amic, encara que sigui injust i inacceptable", ha resumit el portaveu de la formació taronja a la comissió d'Economia, Toni Roldán.

Des d'ERC, la diputada Esther Capella ha condemnat la "incapacitat" de De Guindos com a ministre i la repetició, des del govern espanyol, "del virus de la mentida". "Era o no un concurs públic?", ha tornat a preguntar en la línia de la resta de partits. "El tren de la corrupció no s'atura", ha afegit.

El diputat del PDC Ferran Bel ha posat el dit a la llaga en les "incoherències" del discurs de De Guindos: que asseguri que el nomenament era discrecional però en cap cas polític però després la comissió per designar Soria fos integrada exclusivament per membres del govern espanyol. Per als nacionalistes catalans, Soria no era apte ni des del punt de vista polític -pel cas Castor- ni ètic. "Si no té solvència per ser ministre, perquè sí que pot anar al Banc Mundial?", ha preguntat. "Vostès envien els que posen urnes a judici, i els que evadeixen, al Banc Mundial", ha conclòs.

"El responsable amb majúscules és el senyor Rajoy, més que no pas vostè, senyor De Guindos. Veurà si vol carregar amb més responsabilitat del que li pertoca", ha assenyalat al seu torn el portaveu del PNB a la comissió, Pedro Azpiazu.

stats