Política 30/09/2014

PP, PSC i Ciutadans no volen que el Parlament aprovi la comissió de control del 9-N

Populars i socialistes ho han demanat explícitament a la Mesa i asseguren que, si s'acaba votant, la Cambra estarà en un marc de "desobediència"

Laia Vicens / Sara González
2 min

BarcelonaPP, Ciutadans i PSC no veuen amb bons ulls que el Parlament voti demà el nomenament de la comissió de control que ha de vetllar pel bon funcionament de la consulta. De fet, PP i C's han demanat a la Mesa del Parlament que es retiri de l'ordre del dia el punt 3, que fa referència precisament a aquest punt. Els dos grups polítics al·leguen la suspensió del TC, que suspèn tant la llei de consultes com el decret de convocatòria del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de C's, Carina Mejías, ha assegurat que si aquesta votació s'acaba produint, el Parlament estaria en un marc de "desobediència" perquè no acataria la decisió del TC. Un posicionament molt semblant al del PP. El seu portaveu, Enric Millo, ha acusat alguns membres de la Mesa de "centrifugar i espolsar-se la seva responsabilitat". "Serà un acte de desobediència, si finalment s'acaba votant", ha lamentat Millo.

El PSC, per la seva banda, tampoc veu clar que es mantingui en l'ordre del dia del ple la designació dels membres de la comissió de control. "És de sentit comú que una llei suspesa no es pot desenvolupar", ha assegurat el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena. Amb tot, abans de pronunciar-se, els socialistes han sol·licitat als serveis jurídics del Parlament un informe sobre la conveniència o no de mantenir aquest punt en l'ordre del dia.

El PP demana a Mas que "recuperi el seny" o convoqui eleccions

Enric Millo ha insistit que el president de la Generalitat, Artur Mas, té dues opcions davant la suspensió del TC: "Recuperar el seny i abandonar aquest camí o bé dimitir i convocar eleccions", ha dit. Millo ha fet escollir Mas entre "abandonar el camí sense sortida" de la consulta o bé "acceptar l'oferta de diàleg franc, lleial i sense data de caducitat" que Rajoy va oferir i que "Mas no ha volgut acceptar".

Millo, que ha dit que "la suspensió de la llei no ha de sorprendre ningú", ha qualificat de "fracàs estrepitós" l'estratègia de Mas. El portaveu popular ha manifestat que aturar la campanya del 9-N és un "acte conseqüent i coherent", i ha admès que els hauria agradat un missatge més contundent que "frenés la ficció dels darrers mesos". El portaveu popular ha qualificat el Parlament com la "corretja de transmissió del Govern, que al seu torn és la corretja de transmissió d'ERC".

Ciutadans qualifica la suspensió com "la clara imatge del fracàs rotund"

La portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, ha assegurat que la suspensió del TC, i la conseqüent decisió del Govern de suspendre la campanya institucional del 9-N és una "clara imatge del fracàs rotund del seu projecte d'estafa democràtica". Mejías ha dit que suspendre les preparacions de la consulta és "un bany de realitat" pel Govern de Mas. Mejías ha reiterat que, davant la suspensió del 9-N, si el Govern executa alguna partida a "sufragar despeses" pel 9-N, "incorrerà en un delicte de malversació de fons públics".

La dirigent de C's ha reiterat una vegada més que el Govern «no té una altra opció» que convocar eleccions anticipades, per tal, ha dit, que «una altra majoria treballi per rebaixar les tensions, tancar les ferides i tendir ponts amb el govern d'Espanya».

stats