Publicitat
Publicitat

EUSKADI BUSCA LA PAU

El PP dubta sobre com donar el vot als 'exiliats' bascos

El PNB denuncia que modificar la llei per donar el vot als censats fora seria "manipular" les eleccions

El portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, ha admès avui que la reforma legal perquè els amenaçats per ETA que van abandonar el País Basc puguin tornar a votar en les eleccions basques té una "dificultat tècnica" que s'ha d'analitzar jurídicament, encara que entén que es tracta d'un pas políticament "raonable". El govern espanyol està estudiant la viabilitat d'una reforma electoral proposada pel president del PP basc, Antonio Basagoiti, perquè els integrants de l'anomenada 'diàspora' basca puguin exercir el dret al vot a Euskadi tot i no residir des de fa temps en aquesta comunitat autònoma. D'aquesta forma els constitucionalistes s'assegurarien un resultat millor que el que els auguren les enquestes, que preveuen una clara majoria nacionalista amb la suma del PNB i Amaiur.

"Hi ha hagut gent que ha hagut de marxar del País Basc per la pressió del terrorisme; els van assetjar, els van perseguir per limitar els seus drets civils i polítics", ha dit Alonso en roda de premsa després de la junta de portaveus del Congrés. El dirigent del PP dóna suport a la proposta per poder "tornar aquests drets polítics i civils que els van ser arrabassats", però apunta que aquesta modificació legal, com qualsevol reforma electoral, s'ha de fer per acord i acompanyada per l'oposició. També ha apuntat que com que l'assumpte presenta dificultats tècniques aquesta reforma s'ha d'analitzar jurídicament, i per això s'han convocat unes jornades d'estudi en el Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals.

No opina igual el portaveu adjunt del grup d'UPyD, Carlos Martínez Gorriarán, que ha interpretat la iniciativa com una "cortina de fum" de l'executiu. Aquest diputat considera "contradictori" que es digui que ara no hi ha condicions democràtiques plenes al País Basc per justificar la mesura i al mateix temps el govern asseguri que ETA està derrotada i que ja no hi ha partits que emparin el terrorisme. A l'altre extrem, el PNB també planteja reserves. El seu portaveu al Congrés , Josu Erkoreka , no està d'acord a reformar la llei perquè els amenaçats per ETA que van abandonar el País Basc puguin tornar a votar en els comicis autonòmics perquè hi veu una intencionalitat per " manipular" el cens i canviar " artificialment " el mapa electoral .

Erkoreka , en declaracions als periodistes , ha assegurat que en aquest moment , després que ETA anunciés el cessament definitiu de la seva activitat armada , qualsevol ciutadà pot " sense cap dificultat " fixar la seva residència a Euskadi , empadronar-se i exercir el seu dret a vot . Reformar la llei electoral , com estudia el govern a proposta del president del PP basc , és " tècnicament complex" i jurídicament "més qüestionable" .

RE

Més continguts de