Política 24/06/2013

El PP veu la petició formal de Mas a Rajoy com un "cop d'efecte" per tapar la manca d'unitat sobre el procés

"El fraccionament, el trencament de l'opinió dels ciutadans cada vegada és més visible", considera el portaveu parlamentari dels populars, Enric Millo

Acn
2 min

BarcelonaEl portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha interpretat aquest dilluns que el fet que el president de la Generalitat, Artur Mas, traslladi formalment a Mariano Rajoy la seva voluntat de fer una consulta no és més que un "cop d'efecte davant aquesta situació nova d'aquest trencament de la suposada unitat catalana per la independència". En declaracions a Rac 1, Millo ha constatat que en els últims dies ja s'està veient que els partits no pensen el mateix, que la societat civil "es divideix". S'ha referit així a la informació que publica 'La Vanguardia', que assegura que Mas demanarà formalment a Rajoy que permeti la consulta, i ho farà aquest juliol. "El fraccionament, el trencament de l'opinió dels ciutadans cada vegada és més visible", ha considerat Millo, el que li ha portat a assegurar que aquest anunci d'una petició solemne de Mas a Rajoy és un "cop d'efecte" que CiU ha reprès "per imposició d'ERC", ja que Mas, ha dit, "ho havia descartat". En tot cas, ha augurat que això "aporta poques coses noves" perquè la resposta del govern espanyol "ja l'ha anticipat" en diverses ocasions el president Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons La Vanguardia, CiU i ERC estarien negociant el contingut de la petició formal, que no inclouria la pregunta. En un principi, Mas va donar per comunicada al govern espanyol la voluntat de Catalunya de realitzar una consulta, però no va descartar parlar amb els republicans d'una solemnització. ERC ha recordat en els últims dies que l'acord d'estabilitat estableix el 30 de juny com a data màxima per fer aquesta oferta formal, considerant que calia fer aquest tràmit per visualtizar el rebuig de Rajoy.

Millo ha remarcat que per fer un referèndum on una part d'Espanya pogués decidir si vol marxar s'hauria de modificar la constitució, "i això no és plantejable", ha afegit. "Altra cosa és que Mas plantegi una consulta on tots els espanyols votin, seria interessant", ha dit. El popular ha trobat a faltar voluntat de diàleg per part del Govern i ha assegurat que l'executiu espanyol està disposat a fer propostes, com és el cas d'un nou model de finançament.

Pel que fa a la reforma de l'administració que planteja el govern espanyol, Millo ha defensat que s'estan demanant molts sacrificis als ciutadans, "i ja és hora que se'ls demanin als polítics". Ha reiterat que l'informe aprovat pel Consell de Ministres no obliga les comunitats a eliminar cap òrgan, i que això ho decidirà el Govern de la Generalitat i en última instància el Parlament. Ara bé, ha indicat que si Catalunya decideix mantenir "institucions grans, cares i poc eficients, després haurà d'explicar de quina manera utilitza els diners". Ha posat l'exemple del Síndic de Greuges. Segons ell, una consulta al síndic costa 800 euros, mentre que si es fa al Defensor té un cost de 400. "Potser es pot revisar el seu funcionament", ha opinat.

stats