Política 05/03/2015

Ruz envia a judici Bárcenas, Correa i 38 persones més per la primera època de Gürtel

El jutge de l'Audiència Nacional considera el PP i l'exministra de Sanitat Ana Mato partícips a títol lucratiu de la trama

Europa Press
2 min
El jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz podrà seguir investigant el finançament irregular del PP fins al març.

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha emès aquest dijous la interlocutòria d'obertura de judici oral contra l'extresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas, el presumpte líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, i 38 persones més per la primera època d'activitats de la xarxa, que es va desenvolupar entre els anys 1999 i 2005.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat imposa fiances de responsabilitat civil de 449 milions d'euros per a 36 acusats, entre els quals destaquen els 88 milions fixats per a Bárcenas i els 22 per a la seva dona, Rosalía Iglesias.

A més, considera l'exministra de Sanitat Ana Mato i el PP partícips a títol lucratiu de Gürtel. Per a l'exresponsable de Sanitat fixa una fiança de 28.467 euros, i el PP haurà d'afrontar el pagament de 245.000 euros pels delictes que presumptament van cometre els exalcaldes de Majadahonda Guillermo Ortega i Pozuelo d'Alarcón Jesús Sepúlveda. També fixa una fiança de 45.066 euros per a Gema Matamoros, esposa d'Ortega.

Tres extresorers del PP

Entre els acusats es troben, a més de Bárcenas, dos extresorers populars, Álvaro Lapuerta i Ángel Sanchís, així com l'exconseller d'Esports de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo; l'exsecretari d'organització del PP de Galícia Pablo Crespo; l'exviceconseller d'Immigració de la Comunitat de Madrid Carlos Clemente; els exalcaldes Ortega i Sepúlveda, i l'exdiputat nacional Jesús Merino.

A més d'aquests nou acusats, Ruz proposa que s'asseguin a la banqueta d'acusats l'exdona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano; el responsable de la Gürtel a València, Álvaro Pérez, 'el Bigotes'; el cervell financer, Luis de Miguel; el comptable, José Luis Izquierdo; el gestor de comptes, Antonio Villaverde, i la treballadora Isabel Jordà.

Completen aquesta relació els presidents de Sufi, Rafael Naranjo, i Constructora Hispánica, Alfonso García Pozuelo; els empresaris Jesús Calvo Soria i Jacobo Gordon; Alicia Mínguez Chacón, Javier Nombela Olmo, Carmen García Moreno, Antonio Martín Sánchez, Juan Ignacio Hernández Rodríguez, Inmaculada Mostassa Corral i Pablo Ignacio Gallo-Alcántara Criat.

Ruz també proposa jutjar l'esposa de López Viejo, Teresa Gabarra; l'exregidor d'Estepona Ricardo Galeote; José Luis Peñas i Juan José Moreno, els exregidors de Majadahonda que van gravar Correa; el fill de Sanchís, Àngel Sanchís Herrero; l'esposa de Bárcenas, Rosalía Iglesias; el seu apoderat a Suïssa, Iván Yáñez, i l'exregidor de Pozuelo Roberto Fernández.

També estan acusats Luis Valor San Román, Jacobo Ortega, Pedro Rodríguez Pendás, Leopoldo Gómez Gutiérrez i José Antonio Sáenz.

stats