Política 21/02/2012

El PP denuncia "l'obscurantisme i la manca de transparència" en les aportacions del Govern a Òmnium Cultural

CiU assegura que no es va parlar de les subvencions a Òmnium durant la negociació dels pressupostos

Acn
3 min

BarcelonaLes subvencions que les institucions aporten a Òmnium Cultural estan sent objecte de polèmica entre els partits. Mentre CiU, ERC, ICV-EUiA, SI i Joan Laporta defensen l'actuació del Govern i que l'entitat rebi ajuts, el PPC i C's arremeten contra l'executiu per seguir subvencionant i fent convenis amb Òmnium en temps de crisi. En aquest sentit, els populars han assegurat que les seves crítiques no les llancen únicament perquè no estan d'acord amb el fet que es donin aquests ajuts, sinó també per denunciar "l'obscurantisme i la manca de transparència" en les aportacions del Govern a l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva part, CiU ha assegurat que les subvencions a Òmnium no van formar part de la negociació dels pressupostos. Guerra política amb Òmnium Cultural enmig de la baralla. El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha retret aquest dimarts a la tarda al Govern de la Generalitat el seu "obscurantisme" i la seva "manca de transparència" en les aportacions econòmiques que destina a Òmnium Cultural. En aquest sentit, el popular ha recordat que van fer una pregunta escrita a l'executiu per conèixer quins convenis s'havien signat amb l'entitat durant el 2011 i se'ls va respondre que no n'existia cap. Igualment, ha explicat que van tornar a preguntar per les subvencions que rebia Òmnium i que el Govern els va remetre a buscar la informació concertant cita als departaments de "Presidència, Governació, Ensenyament, Cultura, Agricultura, Benestar Social i Empresa i Ocupació". "Aquesta és la transparència del Govern", ha criticat Rodríguez.

Amb això, el portaveu adjunt del PPC ha volgut justificar que la seva objecció "no és una crítica per criticar, sinó perquè existeix molt poca claredat" en les subvencions que rep Òmnium. De la mateixa manera, Rodríguez ha retret a l'entitat que, a diferència dels partits, que "fem política, no ens n'amaguem i per això ens presentem a unes eleccions", Òmnium "fa política i se n'amaga".

Des de CiU, Jordi Turull ha negat que les subvencions a Òmnium hagin estat objecte de negociació durant les converses amb el PPC per tirar endavant els pressupostos. "No es va tractar amb el PPC", ha assegurat Turull, que ha afegit que allò va ser un acord estricte sobre els comptes i, de la mateixa manera, CiU tampoc va reclamar als populars que renunciessin als seus postulats polítics. "No hi ha agenda oculta amb el PPC", ha insistit, i ha remarcat que si hagués sortit aquesta qüestió, CiU hauria estat "inflexible" en la defensa de l'entitat.

El convergent ha lloat la tasca d'Òmnium per la recuperació de les institucions i per mantenir la llengua catalana, i ha anunciat que el Govern de CiU donarà a l'entitat encara més seguretat amb acords plurianuals. "Hi haurà més ajuda de la que hi havia", ha dit.

Per part d'ICV-EUiA, la seva portaveu al Parlament, Dolors Camats, ha avançat que el grup ecosocialista ha entrat preguntes per saber quins efectes tindrà el pacte del Govern amb el PPC sobre les subvencions que reben institucions com ara Òmnium Cultural, La Bressola, Focir o el Centre UNESCO de Catalunya.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha afirmat per la seva part que els republicans no entenen el pacte de CiU amb un partit que vol acabar amb les subvencions a entitats amb llarga i provada trajectòria, com ara Òmnium Cultural. Segons ha dit, això entra en contradicció amb el programa electoral de la federació nacionalista.

Des de Ciutadans, Albert Rivera ha reclamat al PPC que "deixi de fer teatre i de prendre el pèl als ciutadans". "Han estat còmplices d'uns pressupostos on hi ha aquestes subvencions, on hi ha noves retallades i pujades d'impostos", ha sentenciat el líder de C's, que ha acusat els populars també de "fingir i posar cortines de fum" a la política catalana.

Sobre la subvenció, el president de Democràcia Catalana (Dcat), el diputat no adscrit Joan Laporta, ha assegurat que posa de manifest que al PPC "li pot més el seu anticatalanisme que el seu liberalisme econòmic", ja que "segons el seu ideari liberal haurien de suprimir totes les subvencions i no només insistir en les de caire d'identitat catalana".

stats