EL FINANÇAMENT CATALÀ
Política 18/05/2012

El PP i el PSC demanen a Mas que renunciï al concert si vol el seu suport

El PP i el PSC no veuen amb bons ulls la Hisenda pròpia i el Govern la troba irrenunciable. Pere Navarro i Alícia Sánchez-Camacho van demanar ahir a Artur Mas que prioritzi el consens a la clau de la caixa.

Sara González
3 min

BARCELONA.Les posicions estan enrocades. El Govern vol un pacte fiscal que permeti a Catalunya sortir de la Lofca, la llei del règim fiscal comú, i tenir la clau de la caixa, mentre que el PP català està als antípodes i considera que "l'estat de dret no pot assumir" aquest model. Ahir la líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, i el president de la Generalitat, Artur Mas, van poder constatar aquesta llunyania pràcticament irreconciliable durant una reunió que es va allargar dues hores. I és que el PP demana al Govern que rebaixi les seves pretensions per poder forjar un consens de les forces catalanes, una pretensió que també sedueix un PSC que, en el seu intent de fugir de les tesis sobiranistes de Mas, cada cop s'alinea més amb els populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No és assolible que Catalunya no tingui la clau de la caixa", va etzibar el portaveu del Govern, Francesc Homs, que va escenificar que l'executiu de Mas no pensa moure's ni un centímetre malgrat que el PP tibi la corda. Camacho va insistir que un nou model no és "prioritari" perquè si no se surt de la recessió econòmica no hi ha recursos per repartir, i per això va defensar que el més urgent és un gran pacte social i econòmic per reflotar l'economia.

Però el Govern va argumentar que les dificultats econòmiques no només vénen de la caiguda d'ingressos sinó també dels "impostos que se'n van i no tornen", una situació que ha derivat en un dèficit que després de 30 anys s'ha evidenciat que és insostenible perquè porta el país "a un carreró sense sortida".

Camacho és conscient que el pols que vol disputar CiU de la mà d'ERC i ICV-EUiA és seriós i que el PP té molts números per quedar-ne exclòs. Per això es va esforçar a presentar la cimera que Mas convocarà a finals de mes com una "oportunitat" per no quedar-se al marge i aconseguir que es facin propostes "intermèdies" i no "maximalistes".

El risc de quedar despenjats, com va passar amb l'acord de l'Estatut, és tan gran, que la líder del PP va treure el dit amenaçador i va advertir que un acord que exclogui el seu partit està condemnat "al fracàs" i abocarà Catalunya a la "fractura social" i a la "confrontació" amb Espanya. Però el Govern no està disposat a tolerar advertències d'aquest tipus i Homs no es va estar de recordar a Camacho que el seu paper és exercir de presidenta del PP i no de "delegada del govern espanyol". A més, el portaveu va argumentar que posar sobre la taula de la Moncloa només aquelles propostes que de ben segur que seran acceptades anul·la tota possible negociació.

El retrat dels que no fan pinya

L'executiu considera que ha donat totes les facilitats i escenaris perquè cadascuna de les forces de l'oposició expressin el seu parer. Homs va dir que qui finalment no faci pinya al voltant del concert serà perquè "s'exclou" ell mateix. Per tant, la cimera del pacte fiscal, més que un escenari per forjar un acord, serà el retrat de dos fronts. Ara per ara, en el bàndol que pretén frenar la Hisenda pròpia s'hi situen també els socialistes.

El líder del PSC, Pere Navarro, que es reunirà la setmana que ve amb Josep Antoni Duran i Lleida per establir vincles que frenin el sobiranisme de Mas, va defensar ahir a Catalunya Ràdio "un gran acord" de tots els partits, "fins i tot el PP", perquè Madrid "no pugui dir que no". Oblida que precisament un govern del PSOE va carregar contra l'Estatut pactat per totes les forces catalanes menys el PP.

stats