Política 18/10/2017

PP, PSOE i Cs es podrien quedar sols a la comissió del Congrés sobre el model territorial

Podem i el PNB es plantegen no participar-hi si s'aplica el 155, tal com ja han decidit ERC i el PDECat

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa, en una imatge d'arxiu

MadridEn paral·lel a l'eventual aplicació de l'article 155, començarà a caminar la comissió d'estudi sobre el model territorial al Congrés, que va proposar el PSOE i va acordar amb el PP que es posés en marxa aviat. Es tracta d'un grup de treball que duraria sis mesos i que culminaria amb la creació d'una comissió constitucional que abordaria una reforma de la carta magna. Tot i que la proposta dels socialistes va comptar amb el suport de Podem, el PNB i el PDECat, la representació dels diferents partits de l'arc parlamentari es podria veure reduïda i limitar-se a PP i PSOE, a més de Ciutadans, que en un principi es va negar a facilitar-ne la creació.

Aquest dimecres al matí el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, ha assegurat que és "difícilment compatible" l'aplicació del 155 per suspendre l'autogovern de Catalunya amb la participació del seu grup en una comissió que debati l'estat de les autonomies. Per la seva banda, ERC ja es va oposar inicialment a la constitució del grup de treball i el seu portaveu, Joan Tardà, ha confirmat de nou que no hi prendran part. "Qualsevol reforma de la Constitució estaria a mercè de PP, PSOE i Cs", ha subratllat Tardà, que s'ha mostrat partidari d'una negociació bilateral entre els governs català i espanyol.

Podem reuneix el grup parlamentari per prendre una decisió

Els dubtes al grup parlamentari d'Units Podem han obligat a celebrar una reunió aquest dimecres per decidir si finalment participen o no al grup de treball. Fonts de la formació lila admeten la seva voluntat d'aportar arguments sobre el model territorial, però alhora creuen que amb l'aplicació del 155 no es produiria l'escenari idoni per debatre aquesta qüestió, de manera que deixen la participació "en suspens", una opinió que plana també sobre el PNB, que considera que la intervenció de l'autonomia a Catalunya "tiraria per terra" l'objectiu de fons de la comissió. De moment, la presidenta del Congrés ha donat de marge fins al 23 d'octubre perquè els partits comuniquin quins seran els representants de cada partit.

El PSOE ja va anunciar els seus nou membres, dels quals Adriana Lastra serà la portaveu i Patxi López l'adjunt, i també hi serà la diputada del PSC Meritxell Batet. Per part de Ciutadans hi seran Nacho Prendes, Javier Cano i Virginia Millán. Encara que només hi acabin participant PP, PSOE i Cs, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat des de Brussel·les que la comissió es constituirà igualment.

stats