El PP, el PSOE i Cs tanquen la porta a la comissió d’investigació sobre les finances del rei Joan Carles

Les formacions defensen que no es poden investigar perquè la figura és "inviolable"

El PP, el PSOE i Cs han tancat la porta aquest dimarts a la creació d’una comissió d’investigació sobre les finances del rei emèrit Joan Carles fruit de les revelacions de la seva examant Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que va posar de manifest davant l’excomissari Villarejo. Les tres formacions s’han oposat a la creació de la comissió emparant-se en un informe dels lletrats del Congrés de Diputats que apunta que no es pot investigar el rei Joan Carles perquè la seva figura és “inviolable” durant el període en què ha exercit com a monarca.

Tots tres partits han sumat set vots a la mesa del Congrés i s’han imposat als dos de Podem, de manera que la qüestió no s’ha debatut ni tan sols a la junta de portaveus que s’ha reunit posteriorment.

La decisió de la mesa portarà ara Podem, ERC, el PDECat, Compromís i Bildu a demanar una reconsideració a aquest mateix òrgan però esgota, 'de facto', el camí que tenen per activar la comissió. Totes aquestes formacions havien registrat la proposta de creació de la comissió d’investigació el 25 de juliol, després que es fessin públiques les converses entre el comissari José Manuel Villarejo (empresonat pel cas Tàndem) i l'amiga del rei emèrit, l'empresària Corinna, que revelen presumptes delictes que hauria comès Joan Carles I quan estava al capdavant de la Corona espanyola.

Entre ells, el cobrament de comissions no tributades per tancar negocis a l'estranger o tenir comptes "opacs" a Suïssa.

Més continguts de