Política 13/01/2015

El govern espanyol i el PSOE defensen l'activació del registre de noms de passatgers per combatre el terrorisme islamista

Fernández Díaz afirma que Interior estarà en disposició d'activar-lo a finals d'any

Acn
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridEl govern espanyol i el PSOE coincideixen a defensar l'activació d'un registre de passatgers d'avions que permeti lluitar de manera més eficaç contra el terrorisme islamista, malgrat que els socialistes reclamen que es posi en marxa amb "limitacions" i "cauteles" perquè és una mesura que "limita la llibertat i intimitat" dels ciutadans. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat que el seu govern durà a terme mesures per implantar-lo i ha assenyalat que a finals d'any el Ministeri estarà tecnològicament preparat perquè s'activi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La qüestió s'abordarà a la reunió que el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, mantindrà aquest dimarts a les set de la tarda amb els ministres de l'Interior i de Justícia, Jorge Fernández Díaz i Rafael Catalá, on s'abordaran les mesures que s'aplicaran per lluitar contra el terrorisme jihadista.

L'activació del registre de passatgers depèn del que decideixi el Parlament Europeu, que va paralitzar -amb el vot dels socialistes europeus- una iniciativa de la Comissió Europea i del Consell Europeu al 2010 en aquesta direcció.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha afirmat aquest dimarts que si finalment s'activa cal posar-lo en marxa "amb limitacions i cauteles" perquè és una invasió a les llibertats i intimitat dels passatgers.

Amb tot, ha afirmat que els socialistes creuen que si aquesta limitació "és proporcional, amb totes les garanties" i es "determina bé" qui custodia les dades, qui les utilitzarà i el termini màxim de conservació, "entre tots podem estudiar una solució".

Els socialistes han reclamat al govern espanyol que no introdueixi la mesura a través d'una esmena al Senat a la Llei de Seguretat Ciutadana, perquè la norma no comptarà en cap cas amb el suport dels socialistes. "Seria un greu error", ha dit Hernando.

En una entrevista a la cadena COPE, el ministre de l'Interior ha afirmat que l'objectiu és actualitzar les mesures antiterroristes per adaptar-lo a la tipologia del terrorisme islamista, on es fa un ús important de les xarxes socials i on pocs individus poden cometre individualment atemptats.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, també ha afirmat a la Cadena Ser que l'objectiu és un acord d'estat i ha apuntat que el seu executiu està disposat a negociar altres mesures que topen amb l'oposició del PSOE, com les escoltes telefòniques sense autorització prèvia del jutge que consten a la Llei de Seguretat Ciutadana, que han topat amb retrets del CGPJ i la Fiscalia.

stats