Política 21/02/2012

La majoria de partits pacten el full de ruta del "nou temps polític" a Euskadi

PP, PSOE, PNB, CiU i IU pacten un text en contra de la pretensió de UPyD d'il·legalitzar Bildu i Amaiur

Joan Rusiñol
2 min

MadridMariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba han posat a la pràctica la unitat que van pactar la setmana passada per afrontar plegats el nou horitzó post-violència a Euskadi. No només això, sinó que ho fan de la mà del PNB, CiU i Esquerra Unida. Totes aquestes formacions han pactat una esmena conjunta a una moció de Rosa Díez al Congrés que pretenia la il·legalització de Bildu i Amaiur, les dues marques electorals de l'esquerra abertzale. Fonts d'ERC admeten que ells no els han convocat a sumar-s'hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha dit Josu Erkoreka, cap de files dels nacionalistes bascos a Madrid, el text és important perquè admet "el cessament definitiu" de la violència i obre un "nou escenari" amb tres prioritats, que són la base del document. Es tracta, segons els firmants, d'exigir la dissolució d'ETA, reforçar el compromís amb el reconeixement de les víctimes i afavorir tots els esforços per garantir la convivència "en pau i llibertat", mantenint la "vigilància estricte de la la llei"

La portaveu socialista a la cambra baixa, Soraya Rodríguez, ha parlat de "resposta conjunta" per gestionar "un nou temps polític".

El PP, en contra de la il·legalització

El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha assegurat que disposen d'informes que constaten "que no hi ha base provatòria per instar a la il·legalització" de Bildu i Amaiur.

El text té un abast només simbòlic perquè Díez té la clau per acceptar o no l'esmena i tot apunta que no ho farà perquè precisament nega el punt central de la seva iniciativa: instar la justícia a prohibir formacions declarades democràtiques. De fet, ha assegurat ja que li sembla "extraordinàriament greu" que la majoria de partits hagin pactat aquest text. "Cadascú tria els seus socis i aliats i els seus contrincants", ha dit.

stats