21/03/2015

PP i PSOE apel·len al canvi “segur” per guanyar a Andalusia

3 min
EL PRIMER TEST ELECTORAL DEL 2015, DIUMENGE  01. El líder de Podem, Pablo Iglesias, amb la candidata a la Junta, Teresa Rodríguez, al velòdrom de Dos Hermanas. 02. Mariano Rajoy al míting de final de campanya. 03. Pedro Sánchez en l’acte del PSOE a Sevilla.

BarcelonaEl velòdrom de Dos Hermanas no és un recinte qualsevol. Ampli i diàfan, a l’equipament de la població sevillana, governada pels socialistes des de fa 36 anys, el PSOE hi ha exhibit el vigor del partit a Andalusia, una fidelitat de l’electorat que no té parangó a l’Estat. Fa quatre anys, quan José Antonio Griñán liderava el socialisme andalús, al velòdrom s’hi van reunir Felipe González i Alfonso Guerra, una estampa de vells mítings que no es repetia des de feia 15 anys. El de Dos Hermanas és un emblema de la fortalesa electoral de la formació que ara encapçala Susana Díaz. Com ja va passar el 2009 amb el PP -que hi va programar un acte amb Mariano Rajoy i Javier Arenas-, la direcció de Podem va ser hàbil per avançar-se als socialistes i llogar el velòdrom per al tancament de campanya, conscient de la força de la imatge. Ahir, dalt de l’escenari, Pablo Iglesias va voler projectar la versió actualitzada d’aquell González que a Andalusia no tenia rival, alimentant els paral·lelismes amb el PSOE del 1982.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Resulta, però, que a diferència de les enquestes de les eleccions generals, els sondejos de les andaluses diuen que la formació d’Iglesias -amb una candidata, Teresa Rodríguez, que no és de la corda de la direcció estatal- no discuteix la victòria al partit que ostenta el poder, en aquest cas el PSOE. Podem aspira, això sí, a tenir la clau de la governabilitat de la Junta, sempre que Díaz estigui per sota dels 47 escons socialistes del 2012, IU tampoc iguali els 12 diputats actuals i Ciutadans no doni la sorpresa seduint l’electorat de centre, decisiu per configurar majories parlamentàries. La cita andalusa és el primer test electoral per a Podem. Per això, Iglesias va reivindicar -acompanyat per Íñigo Errejón- la potestat del canvi real. “Nosaltres no som extraordinaris, ens equivocarem, farem coses malament, però no serem majordoms dels rics, serem carters dels ciutadans”, va etzibar el líder de la nova esquerra, que va marcar perfil social, el que prioritza urgències ciutadanes davant dels privilegis del poder. “L’última cosa que es paga són les dietes; el primer que es cobra són les ajudes a la dependència”, va expressar davant d’un auditori ple.

Per la seva banda, Díaz, ambiciosa i hereva de l’hegemonia socialista, no ha reclamat la presència de Pedro Sánchez per alimentar un triomf electoral que li atorgui una majoria àmplia. La d’ahir tot just va ser la segona aparició del secretari general en la campanya andalusa. La candidata del PSOE ho ha fiat tot al seu lideratge i a un missatge basat en la creació d’ocupació (la taxa d’atur a Andalusia s’enfila més enllà del 34%), amb promeses “creïbles” que contraposa als tres milions de llocs de treball en quatre anys anunciats per Rajoy en el debat de política general. Sabedora d’una victòria que es dóna per descomptada, ha furgat els últims dies en la debilitat del PP -el rival popular, Juanma Moreno, no repetirà els resultats d’Arenas, que es va quedar a cinc escons de la majoria absoluta- per dir que Rajoy es juga moltes coses diumenge. “A Andalusia no l’atura Rajoy ni ningú”, va pronosticar Díaz. Sánchez va rememorar la ja llunyana victòria de González. “Hi va haver un partit que va creure en els andalusos i va canviar Andalusia i Espanya. Tots els grans avenços tenen nom socialista”, va expressar. I es va referir a l’any electoral: “La victòria aclaparadora del PSOE a Andalusia obrirà el canvi segur a Espanya”.

El missatge de la recuperació

Rajoy va repetir presència a Andalusia -el de Sevilla va ser el cinquè míting de la campanya- per oferir l’últim suport a Moreno mentre al PP ja es transmet el missatge que els resultats andalusos no són extrapolables. A les files populars entenen que els comicis arriben quan encara no s’han pogut capitalitzar els fruits de la recuperació econòmica que tant es preconitza des de la Moncloa. Però, davant de la militància, el president espanyol va transmetre ahir un missatge triomfalista. “Guanyarem i, aquesta vegada, per governar”, va afirmar. Rajoy va dir que votar una força que no sigui el PP és “eternitzar els socialistes en el poder, perdre el tren de la història, prorrogar el passat i no apuntar-se a la recuperació”. “Hi haurà dues urnes: la de l’immobilisme i l’urna del canvi i del bon govern”, va sintetitzar Rajoy. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, aspira a ser la sorpresa: ahir va anunciar que el canvi “començarà a Andalusia”. Al sud s’enceta l’any que pretén liquidar el bipartidisme.

stats