Política 01/03/2016

La incerta elecció del nou president espanyol

Els quatre principals líders, davant la investidura més incert

Ara
4 min
L’acord per a un “govern reformista i de progrés” inclou més de 200 mesures.

Mariano Rajoy, president del PP

Lligat de mans i peus, i obligat a l’empatia

El líder del PP arriba al debat amb un avantatge i dos inconvenients. Podrà posar tota la càrrega del discurs en el fet que Pedro Sánchez no té prou suports per ser president, que la seva és una alternativa d’escassa solidesa per la negativa de Podem i Ciutadans a coincidir, i que pot donar ales als “radicals”. El primer inconvenient de la seva intervenció és que no serà ell qui porti la iniciativa. El líder del PSOE serà, després de la renúncia de Rajoy a sotmetre’s a la investidura en primera instància, el gran protagonista de la setmana, especialment avui a la tarda. El segon inconvenient és que els atacs al PSOE i Ciutadans -protagonistes de l’únic acord per a la investidura- hauran de ser moderats. El PP ha preferit aquests dies criticar les formes de l’acord i el fet que no sumi que no pas els continguts de fons. Rajoy tindrà a partir de dimecres 60 dies per seduir el PSOE (el paper de Rivera és secundari) i convèncer-lo que cal un govern que enfili la recuperació i faci reformes sense fractures territorials o socials. Rajoy ha decidit, com Artur Mas al seu moment, no apartar-se i forçar si cal noves eleccions, però al PP, tenallat per la corrupció, hi ha remor. Li plouran els retrets.

Pedro Sánchez, secretari general del PSOE

El primer aspirant que hi va per perdre

Pedro Sánchez és el primer líder polític espanyol que se sotmet a una sessió d’investidura sense haver guanyat les eleccions -el seu és el pitjor resultat de la història del PSOE des del 1977- i sense tenir garantit sortir-ne com a president. De fet, només un gir imprevist ho faria possible divendres en segona votació. El seu discurs mirarà al PP i Podem, els reclamarà l’abstenció en un cas i el vot a favor en l’altre, per fer possible un discurs de canvi. Apel·larà a la responsabilitat d’uns i altres per no repetir eleccions. Ahir el PSOE deia que verbalitzaria un missatge molt centrat en la corrupció -el tema que desacredita Rajoy com a president- i que no defugiria qüestions com “el desafiament territorial”. Segons el seu entorn, les crides al diàleg i al consens per sortir de l’atzucac presidiran la seva intervenció. Sánchez arriba al debat derrotat, però també és cert que després del 20-D ha recuperat certa iniciativa política. El pacte amb Ciutadans li permet no només aspirar a ocupar un espai central en la política espanyola sinó pressionar el PP amb tota la intenció. Haver pactat amb Podem l’hauria allunyat de Rivera i Rajoy, i l’obligaria a estar pendent de les minories d’esquerra i els independentistes.

Pablo Iglesias, secretari general de Podem

Debut marcat pel divorci amb el PSOE

Podem va sacsejar el bipartidisme espanyol amb la irrupció en les eleccions europees del maig del 2014. Un any i nou mesos després de posar un peu al Parlament europeu, Pablo Iglesias afrontarà el seu primer debat al Congrés, un debut marcat per la negociació fallida amb el PSOE. L’aterratge d’Iglesias a la cambra baixa no ha sigut precisament plàcid. No va poder satisfer els aliats perifèrics amb grups propis -una promesa d’En Comú Podem en campanya- i ha comprovat com el PSOE ha prioritzat l’entesa d’ordre amb Ciutadans, primer a la mesa del Congrés i després en l’acord per a la investidura de Sánchez. El líder de Podem arriba al debat allunyat dels socialistes, que han pactat amb els liberals un full de ruta suau en el flanc social i econòmic i, alhora, inflexible en el plet català. Descol·locat per la iniciativa de Rivera, Iglesias subratllarà dimecres el viratge conservador del PSOE, l’ambició limitada de les reformes pactades amb Ciutadans i la poca cintura de Sánchez en el debat territorial. Qui aixeca ara la bandera del dret a decidir al Congrés és Iglesias, que per les servituds de la seva coalició haurà de compartir el seu protagonisme (21 minuts) amb En Comú Podem (6) i En Marea (3).

Albert Rivera, president de Ciutadans

El liberal que projectarà perfil pactista

Esbravat per uns resultats electorals clarament inferiors a les expectatives creades en la precampanya, Albert Rivera també s’estrenarà en un debat d’investidura a Madrid. El líder de Ciutadans ha revifat després del desencís de les generals i ha tret profit dels 40 diputats per projectar un perfil pactista en el pitjor moment de Mariano Rajoy -estigmatitzat pels casos de corrupció al PP i incapaç de donar la mà a Pedro Sánchez-, moviments estratègics per captivar l’electorat conservador en cas de nous comicis. És Rivera qui intentarà treure més profit del desgast de Rajoy. Va començar ahir, quan va advertir que Espanya entrarà en “fase desconeguda” si el PP no facilita la investidura. El líder liberal exhibirà l’acord amb el PSOE com l’exemple de la capacitat de Ciutadans per teixir consensos. Rivera, que ha fet concessions en el programa econòmic però no ha variat ni un mil·límetre el seu rebuig al referèndum -ha arrossegat el PSOE a un no explícit al dret a decidir-, aspira a ressuscitar la imatge de solució tranquil·la al canvi de règim, un paper de frontissa entre PSOE i PP fins ara ben poc reeixit.

stats