Política 22/05/2013

El govern espanyol retreu al PSOE haver-li deixat "un país en la ruïna" i l'acusa de covardia

Els socialistes critiquen al Congrés que el PP defensi una "minoria". Diuen que l'executiu està "aïllat" i que necessita "ajuda"

Joan Faus
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría va avançar divendres que Rajoy faria públiques les seves rendes.

MadridEnèsim intercanvi de retrets entre el PP i el PSOE al Congrés de Diputats. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha recriminat aquest dimecres als socialistes haver deixat "un país en la ruïna", mentre que la portaveu del PSOE a la cambra, Soraya Rodríguez, l'ha instat a demanar "ajuda" perquè Espanya "se'ls en va de les mans".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la sessió de control a l'executiu −en què està absent el president espanyol, Mariano Rajoy, amb motiu de la cimera europea a Brussel·les−, Rodríguez ha considerat que les polítiques del govern del PP "només defensen els interessos d'una minoria" i "sempre guanyen uns quants". Ha posat d'exemples les pujades d'impostos, la "devaluació salarial" o el polèmic fet que l'extresorer del partit Luis Bárcenas s'acollís a l'amnistia fiscal. En aquest sentit, ha criticat que el PP se centri a defensar que els sobresous que hauria pagat als seus dirigents són legals quan la clau de la investigació, ha dit, està en "l'origen dels diners".

Sáenz de Santamaría li ha replicat: ha afirmat que el govern de Rajoy sempre "defensa l'interès general" i ha assegurat que els dirigents PP ja "han donat explicacions" sobre l'escàndol Bárcenas. Així mateix, li ha recriminat que els socialistes no facin el mateix amb els presumptes casos de corrupció a Extremadura i Andalusia.

La tensió ha escalat en el segon torn de rèpliques. La portaveu del PSOE ha afirmat que el govern està "cada cop més aïllat, acorralat i sense nord". "No escolten ni a l'oposició, ni a la societat ni al mateix partit", ha dit, en aquest últim cas, en referència a les crítiques que va fer ahir l'expresident José María Aznar de la gestió de Rajoy. I ha afegit: "Demanin ajuda, el país se'ls en va de les mans". La frase suposa una nova oferta dels socialistes per assolir un gran pacte d'estat, el qual la Moncloa ja ha rebutjat de ple.

La resposta de la portaveu de l'executiu ha estat contundent, com acostuma a ser habitual en les sessions de control. Sáenz de Santamaría ha dit amb sorna que "necessitaria molt més que dos minuts i mig per parlar del que passa dins el PSOE", i ha tornat a defensar la tasca de l'equip de Rajoy en l'últim any i mig: "Aquest govern es va trobar un país en la ruïna, està fent reformes que vostès no es van atrevir a fer".

stats