Política 17/05/2018

El PSC se suma a Cs i el PP i demana a la mesa que reconsideri la delegació de vot de Comín

Entenen que el conseller ja no té cap impediment de la justícia belga per votar presencialment

Agències
2 min
El conseller i diputat d’ERC, Toni Comín, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl líder del grup PSC-Units, Miquel Iceta, ha sol·licitat per carta al president del Parlament, Roger Torrent, que encarregui un informe als lletrats de la cambra sobre si cal mantenir la delegació de vot de l'exconseller i diputat d'ERC Toni Comín, atès que la seva situació judicial "ha variat". Iceta ha enviat aquest dijous a Torrent una carta en la qual exposa la decisió de la justícia belga i recorda que el passat 25 d'abril la mesa del Parlament va desestimar les sol·licituds de reconsideració contra la delegació de vot de Comín. "La justificació de tal acord se sustentava en la interpretació de la mesa que aquesta situació era homologable a la del diputat Carles Puigdemont i a la de persones que eatan en presó preventiva", apunten els socialistes

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com exposa el PSC en el seu escrit, la mesa considerava que la delegació de vot de Comín "s'ajustava a les previsions de l'article 95 del reglament, atesa la seva situació degudament acreditada d'incapacitat legal prolongada"; així com que el conseller "estava sota disposició judicial i, per tant, no estava tècnicament en situació de recerca i captura, cosa que no contravenia les mesures cautelars de l'acte del Tribunal Constitucional". Ara Iceta sol·licita que s'encarregui un informe als lletrats perquè resolgui "si amb el canvi d'aquestes circumstàncies es pot seguir aplicant el mateix criteri que va tenir en compte la mesa quan va acordar la delegació de vot".

Dimecres el grup parlamentari del PP va presentar un escrit a la mesa del Parlament perquè revoqui a Toni Comín la potestat de delegar el vot. Els arguments són els mateixos que al·lega el PSC i considera que no hi ha res que l'obstaculitzi per votar presencialment al Parlament, per la qual cosa reclama que se li retiri la potestat de delegar el vot. Cs també reclamarà a Torrent que reconsideri aquesta prerrogativa.

Les forces independentistes, que tenen majoria a la mesa de la cambra catalana, van avalar que tant Comín com Carles Puigdemont poguessin delegar el vot en el portaveu del seu grup parlamentari. Com que el procés d'extradició a Bèlgica i Alemanya els impedia sortir del país, consideraven que estaven en la mateixa situació que els presos, motiu pel qual se'ls podia concedir aquesta prerrogativa. Tant el PP com Cs van presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè es retirés la delegació de vot, però el tribunal no va aplicar mesures cautelaríssimes per impedir que votessin en el debat d'investidura.

stats