Política 24/01/2019

Al PP se li gira en contra el ple al Senat en què volia la compareixença de Pedro Sánchez

Els grups denuncien el "desprestigi" de la institució i carreguen contra Ignacio Cosidó

Ot Serra
4 min
El president del Senat, Pío García Escudero, ahir durant la sessió constitutiva de la comissió que tramitarà les mesures previstes a l’article 155.

MadridLa junta de portaveus del Senat, amb majoria del PP, ha forçat la celebració del ple extraordinari tot i saber que Pedro Sánchez no hi assistiria, com tampoc cap ministre de l'executiu. I se li ha girat en contra perquè tots els altres grups han evidenciat la manca de sentit de voler tirar endavant la sessió quan el motiu de la seva celebració era d'impossible compliment. Els portaveus dels grups han coincidit a assenyalar que els populars han faltat a la "dignitat" de la institució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, ha utilitzat el seu torn d'intervenció per carregar contra el portaveu popular, Ignacio Cosidó, a qui ha acusat d'utilitzar la cambra alta com el seu "gabinet de crisi", i li ha fet diverses preguntes sobre la seva presumpta vinculació amb l'excomissari José Manuel Villarejo i l'extresorer del PP Luis Bárcenas. "El seu medi natural han sigut les clavegueres de l'Estat", ha anotat el senador socialista, que ha mostrat els seus dubtes que Cosidó pugui aguantar gaire més temps com a portaveu del PP al Senat. "Hauria de fer cas a qui li mostra la porta de sortida", ha insistit. Els senadors socialistes han abandonat l'hemicicle un cop ha acabat la intervenció de Gil i havia de començar la de Cosidó, així com també ho ha fet el PDECat.

La primera a prendre la paraula ha estat la senadora de Cs Lorena Roldán, que ha acusat el PP "d'adobar el terreny del separatisme". "I ara pretenen arreglar anys de deixadesa de funcions amb aquest bunyol de compareixença", ha criticat la també diputada al Parlament de Catalunya, que s'ha mostrat partidària que Sánchez expliqui els "secrets" amb Torra. El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha assegurat que la celebració d'aquest ple és "robar els diners als contribuents", però ha anotat que "això de robar els ocupa més que no pas els preocupa". "Que surti el senyor de les clavegueres –en referència a Cosidó– i expliqui les seves cartes amb Villarejo de l'operació Kitchen", ha dit. Al seu torn, el portaveu d'EH Bildu, Jon Iñarritu, ha denunciat que el PP utilitzi el Senat com "la seva plaça de toros".

El portaveu del PDECat al Senat, Josep Lluís Cleries, s'ha afegit a carregar contra el PP i ha dit s'entén que els "molesti el diàleg perquè la seva proposta és el 155 antidemocràtic". "El que no guanyen a les urnes ho guanyen a cops d'estat", ha continuat Cleries, que ha rebutjat que els conservadors tractin el Senat "com si fos la seva finca". El portaveu del PNB, José María Cazalis, ha començat la seva intervenció amb un toc d'humor i s'ha dirigit a Sánchez com si fos a l'hemicicle. "Jo li demano que segueixi negociant [amb Catalunya]. Moltes gràcies, senyor Sánchez", ha etzibat, abans de constatar que acabava de protagonitzar "l'acte parlamentari més estrany i absurd" que havia fet mai.

Cosidó: "Els espanyols mai perdonaran que es traeixi Espanya"

Després de la tempesta de crítiques, Cosidó ha tancat el ple amb un discurs en què ha rebutjat que Sánchez tingui oberta la via del diàleg amb la Generalitat i ha defensat la celebració de la sessió. "Som aquí perquè hem de complir el nostre deure de controlar el govern", ha assenyalat l'ex director general de la Policia Nacional, que ha criticat que el president de l'executiu espanyol "s'amagui" i "oculti la negociació amb Torra". "És anecdòtic el referèndum? És anecdòtica la supressió per part de l'Advocacia de l'Estat de l'acusació de rebel·lió? No és anecdòtic. És el l'atac més important que s'ha fet a la Constitució en 40 anys de democràcia", ha continuat Cosidó.

El portaveu dels populars també ha denunciat que Catalunya "surti beneficiada sobre la resta de comunitats autònomes" de la negociació pressupostària, i ha demanat tres coses a Sánchez: que "abandoni la via del diàleg i torni al consens constitucional"; que accepti la majoria del PP per aplicar el 155, "perquè cada dia n'hi ha més motius", i que posi "fi a aquest govern que no té majoria per governar, que depèn del xantatge dels independentistes, i convoqui eleccions". "Els espanyols mai perdonaran que es traeixi Espanya. Ho hem vist a Andalusia i ho tornarem a veure en el conjunt de l'Estat", ha conclòs.

Debat a la junta de portaveus

El portaveu de la mesa, Pedro Sanz, ha denunciat aquest migdia que la Moncloa no proposés cap altra data perquè el president del govern espanyol comparegués per explicar la reunió amb Quim Torra del 20 de desembre, en què el president de la Generalitat va donar un document de 21 punts al seu interlocutor de cara a les negociacions entre les dues administracions. En roda de premsa, el portaveu del PSOE a la cambra alta, Ander Gil, ja havia avisat que els representants socialistes plantarien Cosidó. A més, ha acusat el PP "d'arrossegar pel fang" el Senat proposant aquest ple malgrat saber que Sánchez no podria ser-hi perquè és a Davos.

El president del Senat, Pío García-Escudero, ha manifestat que el ple se celebra perquè així ho van demanar 142 senadors, fet que preveu el reglament perquè suposa la majoria absoluta de la cambra. A l'inici de la sessió, la portaveu d'ERC, Mirella Cortés, ha reclamat que s'havia de clausurar la sessió perquè s'havia esgotat l'ordre del dia amb la incompareixença de Sánchez, però Escudero ha anotat que aquest debat ja s'havia tingut a la junta de portaveus. Els senadors republicans han marxat tot seguit i han demanat per escrit que es faci públic el cost de la celebració d'aquest ple.

La sessió ha començat amb un minut de silenci per la mort el 17 de gener de Vicente Álvarez Areces, expresident del Principat d'Astúries i exsenador del PSOE. Posteriorment, han acatat la Constitució els nous senadors sorgits de les eleccions d'Andalusia.

stats