Política 08/09/2014

Rajoy assegura que ho té tot a punt per frenar el 9-N

El president espanyol reitera la seva estratègia als màxims dirigents del partit, a pocs dies de la Diada.

Joan Rusiñol
2 min

MadridDirigents estatals i territorials sortien del Comitè Executiu del PP, al carrer Gènova de Madrid, amb un missatge unificat sobre la consulta prevista a Catalunya. El president del partit i del govern espanyol, Mariano Rajoy, els ha assegurat que té tots els mecanismes de l'Estat de dret a punt per impedir-la, segons han coincidit a subratllar diverses fonts, presents a la reunió. A porta tancada ha afirmat que no es votarà i que es respectarà la Constitució, la unitat d'Espanya i la llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ningú, però, ha volgut explicar quina és aquesta estratègia, si bé tothom dóna per fet que el pes principal consisteix a presentar recursos a la justícia per parar un acte que consideren il·legal. Ho ha confirmat després el vicesecretari general d'Organització, Carlos Floriano, que ha afirmat que Rajoy es referia exclusivament als recursos al Constitucional contra la llei de consultes i la convocatòria del 9-N

Des de l'entorn més pròxim al president espanyol s'han limitat a dir que la posició de la Moncloa continua sent la mateixa que va certificar quan els partits sobiranistes van acordar la data i les preguntes per la consulta el 2013. El debat escocès -per primer cop una enquesta dóna la victòria al sí- no s'ha debatut a la reunió de la cúpula conservadora.

Front unionista

El PP dóna per fet que no es votarà el 9-N, malgrat que creuen que el president Artur Mas la convocarà. Veuen més factible unes eleccions plebiscitàries per desbloquejar la situació, fins i tot abans d'acabar l'any.

De cara als comicis autonòmics, Floriano ha insistit aquest dilluns als altres partits contraris a la independència, i de manera especial als socialistes, perquè estudiïn la proposta que va fer la número 2 del PP, María Dolores de Cospedal, per ser "més eficaços" electoralment i fer una gran coalició per guanyar l'independentisme. Al PSC l'acusa de ser "equidistant".

Tot i que Floriano ha dit que el govern espanyol està disposat a "parlar de tot dins de la legalitat", no ha volgut concretar ni a quines matèries es referia ni quan es podria obrir un eventual diàleg, que cada vegada sembla més remot. El PP vol centrar ara tots els esforços a desactivar als tribunals la proposta per exercir el dret a decidir que té l'aval de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

stats