Política 12/01/2015

El PP, preparat per a un avançament electoral a Catalunya que veu "dramàtic"

Mariano Rajoy tranquil·litza el seu partit i assegura que les enquestes els fan guanyadors als comicis espanyols

Joan Rusiñol
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, ha presidit el Comitè Executiu del PP. EFE

MadridEl PP posa a punt la maquinària electoral per a aquest 2015. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reunit aquest dilluns al matí la plana major del seu partit i ha pres dues decisions: nomenar el vicesecretari general d'Organització, Carlos Floriano, director de campanya per a les municipals i autonòmiques del mes de maig –amb el suport del jove 'aznarista' Pablo Casado– i ordenar a la secretària general, María Dolores de Cospedal, que comenci a tancar les candidatures. La més complicada, d'entrada, és la de l'alcaldia de Madrid. Fonts populars, però, ja avisen que els nomenaments finalitzaran al mes de febrer, després de la convenció que el PP farà el cap de setmana del 23 al 25 de gener a la capital espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'atapeïda agenda electoral del 2015, Rajoy ha abordat la "possibilitat certa", en paraules de la secretària general, que s'avancin els comicis al Parlament de Catalunya si CiU i ERC acaben tancant un acord. A la recepció de Nadal a la premsa, a mitjans de desembre, el cap de l'executiu espanyol veia aquest escenari remot. En poc menys d'un mes les coses, però, han canviat. Sobretot durant les últimes hores. A la compareixença d'aquest dilluns a la seu del carrer Génova de Madrid, Cospedal ha assegurat que veuen "dramàtic" l'escenari d'una nova convocatòria a les urnes, la tercera en una legislatura, ha subratllat.

Segons la diagnosi que ha fet la número 2 del PP, els comicis plebiscitaris no pensen en "l'interès general" dels catalans, sinó en els interessos "partidistes" de les dues formacions sobiranistes. Els conservadors, contraris a la convocatòria, estan a punt, però, per si es produeix: hi defensaran el "model constitucional, en el qual creiem profundament", ha afirmat la també presidenta de Castella-la Manxa. La campanya dels populars pivotarà en la reivindicació de l'estat de les autonomies i en "la fortalesa" que suposa, a parer seu, la unitat d'Espanya. Un Estat entès com "una gran nació", això sí, amb "pluralitat" interna.

Molt pendents de Podem

Conscient dels nervis que hi ha a les files populars per les enquestes que es van publicant als mitjans de comunicació, Rajoy els ha enviat un missatge tranquil·litzador. Els ha dit que els sondejos interns els fan guanyadors a les eleccions espanyoles, que, probablement, se celebraran a finals d'any. Podem hi apareix com a segona força. Rajoy ho ha dit responent a una pregunta de la presidenta del PP madrileny, Esperanza Aguirre, que espera el veredicte del president del partit sobre la persona que rellevarà Ana Botella com a candidata.

Abans, però, s'ha de jugar el partit d'anada: els comicis autonòmics i municipals. L'estratègia de la formació, que s'anirà desgranant durant les setmanes vinents, amb grans actes en què participarà el president espanyol, se centrarà a mobilitzar un electorat que, decebut, opta per l'abstenció. Per això, segons ha explicat Cospedal, els intentaran convèncer que han complert el principal compromís del 2011: evitar el "rescat" i la "fallida" de l'economia espanyola sense posar en risc l'estat del benestar. Insistint en les qüestions socials, però també buscant recuperar els sectors més a la dreta –parlant, per exemple, de qüestions relacionades amb la seguretat–, provaran de convèncer els ciutadans que PP és sinònim "d'estabilitat", la garantia que la feina feta "no es llençarà per la borda".

La idea de fons és que el PP "ofereix esperança", per contrast diuen, implícitament, a les incerteses de les formacions de nova creació.

stats