28-N
Política 27/11/2010

El PP busca la tercera posició després d'atiar la por a la immigració il·legal i a l'independentisme

Sánchez-Camacho espera acostar-se als millors resultats històrics del PP a Catalunya –17 diputats–, aconseguits per Vidal-Quadras l'any 1995

Oriol March
2 min

BarcelonaÀnim de reconquesta. Aquest és l'ambient que es respirarà la llarg del dia d'avui als quarters generals del Partit Popular, que aspira a ser tercera força parlamentària després que ERC li arrabassés aquesta posició després de les eleccions de 2003. Ho intentarà amb una candidata nova, Alicia Sánchez-Camacho, que ha substituït l'actual president de Vueling, Josep Piqué. No està previst, però, que el PP superi el seu registre històric d'escons –17– que va aconseguir Alejo Vidal-Quadras als comicis de 1995.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les enquestes, de moment, li atorguen una forquilla d'entre 14 i 15 diputats. Suficients per superar ERC, enfonsada en totes les previsions, i per esdevenir claus per la governabilitat de la IX legislatura. La incògnita, doncs, és saber quants diputats aconsegueix CiU per determinar si el PP té opcions reals de mossegar les iniciatives d'un govern de caire nacionalista. Es podria donar perfectament la situació que, després de la manifestació del 10-J en favor del dret a decidir, el PP –el partit que va recórrer, a nivell estatal, l'Estatut del 2006– superés l'únic partit parlamentari marcadament independentista, ERC. Una opció, a hores d'ara, molt factible, perquè hi ha enquestes que situen els republicans fins i tot darrere d'ICV-EUiA.

La campanya del PP ha estat focalitzada en tres eixos: immigració, fre a l'independentisme i pla de xoc en el terreny econòmic. No ha estat exempta de polèmica: en la retina de tothom hi roman el videojoc en què Sánchez-Camacho, vestida de Lara Croft, eliminava immigrants il·legals i independentistes. Col·lectius en defensa dels drets humans van posar el crit al cel i el partit, finalment, va retirar l'aplicació. Van atribuir la duresa del videojoc a un error de l'empresa que el va desenvolupar. En el camp econòmic, els populars han defensat un pla de retallades de la despesa pública –que inclouria la supressió del Memorial Democràtic– i han anunciat que hi haurà desgravacions fiscals per aquelles persones que tinguin contractat un servei privat de salut.

stats