Política 19/11/2019

El PP insta Sánchez a trucar a Casado i critica que el govern espanyol apel·li a l'independentisme

Pastor qualifica l'abraçada amb Iglesias com la del boxejador que s'agafa per no caure

Agències
3 min
El PP insta Sánchez a trucar a Casado i critica que el govern espanyol apel·li a l'independentisme

MadridEl PP exigeix que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, truqui al president del PP, Pablo Casado, en la seva condició de líder de l'oposició perquè defensi l'interès general d'Espanya, i ha criticat que membres de l'executiu central estiguin apel·lant a l'independentisme. Així s'han expressat en diferents entrevistes l'expresidenta del Congrés Ana Pastor i la vicesecretària de política social, Cuca Gamarra, que han recordat que després de les eleccions Casado va trucar a Sánchez i aquest no li va respondre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Seguim esperant que truqui. Sánchez el primer que ha de fer és trucar i seure a parlar amb ell. Espero que ho faci, no hauria d'acabar el dia d'avui sense que truqui al principal partit de l'oposició", ha assenyalat Pastor en declaracions a TVE, en què ha acusat Sánchez d'"incomplir totes les seves paraules, de la primera a l'última". Pastor ha reiterat que la vocació de diàleg del PP està "constatada", ja que Casado sempre ha anat a la Moncloa i ha ofert pactes d'estat, enfront de la negativa de Sánchez.

Després que figures com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, o l'expresident espanyol José María Aznar s'hagin plantejat diferents fórmules per a una gran coalició, l'expresidenta de la cambra baixa ha insistit que es tracta d'"opinions" i el que s'està demanant és que Sánchez parli amb el líder de l'oposició. Sobre quin govern es podria formar si el PSOE rectifica, Pastor ha apostat pel que "sigui millor per a Espanya" perquè hi hagi "estabilitat i creixement", i ha evitat valorar si el PP li demanaria a Sánchez la seva sortida per forjar un pacte com reclama Aznar.

La dirigent popular ha assenyalat que el seu partit és el principal partit de l'oposició i "intentarà exercir l'oposició" i ha ressaltat que Sánchez és qui ha de fer els passos abans de recordar que ja va escollir els seus socis amb el seu pacte amb Podem.

L'abraçada del boxejador

Pastor ha qualificat l'acord entre Sánchez i Iglesias com l'"abraçada del boxejador", ja que són com dos púgils "que s'agafen per no caure". Ha lamentat que des que es va signar "no s'ha tornat a saber" del president i ha criticat que no es coneix "la lletra petita" de l'acord. Al seu torn, ha considerat "gravíssim" que des del govern espanyol s'apel·li a la responsabilitat d'estat de l'independentisme, que té els seus líders a la presó, i de Bildu. "Són coses grosses. Amb aquest pacte s'està apel·lant als independentistes fugits de la justícia i als altres a Lledoners", ha manifestat.

En una altra entrevista a Telecinco, Gamarra ha assenyalat que el mateix PSOE desconeix tots els termes del preacord assolit entre socialistes i liles. "L'executiva federal del PSOE reunia la seva comissió permanent i ni tan sols Pedro Sánchez es reunia amb ells per traslladar-los què està negociant", ha criticat.

"Els espanyols tenen dret a conèixer amb llums i taquígraf quina és la lletra petita d'aquest abraçada que es van fer dimarts passat Pedro Sánchez i Pablo Iglesias", ha manifestat. En aquesta tessitura, ha atribuït que es posa el "focus" en el PP mentre que s'hauria de posar en el PSOE, ja que, segons la seva opinió, "no se sap el que està negociant" amb Podem i amb els "independentistes".

D'altra banda, Gamarra ha advertit que la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, està demanant als "independentistes" que els ajudin a formar "el que ella anomena l'únic govern possible" i ha retret que al PP se li doni "un cop de porta", ja que "ni tan sols se'ls torna les trucades".

"És un cop de porta a Casado i no d'aquesta última setmana, sinó durant els últims mesos, en què cada vegada que Pedro Sánchez ha cridat el líder popular a la Moncloa, hi ha acudit amb una sèrie de pactes d'estat constitucionalistes que sempre han trobat el silenci per resposta i un cop de porta per part del secretari general del PSOE", ha conclòs Gamarra. Així, ha sentenciat que el PP no estarà en un govern format per "comunistes" i "independentistes".

stats