Política 05/08/2019

El PP esgrimeix la suposada parcialitat d'un jutge de la Gürtel per demanar l'anul·lació de la sentència

El partit aprofita que l'Audiència Nacional estudiarà la recusació de De Prada en el cas Bárcenas

Europa Press
2 min
El jutge José Ricardo de Prada, en una imatge d'arxiu

MadridEl PP busca anul·lar la sentència de l'Audiència Nacional sobre la primera etapa de la Gürtel, que va implicar una condemna al partit conservador com a partícip a títol lucratiu. En un escrit avançat per 'El País' i al qual també ha tingut accés Europa Press, la defensa de la formació presidida per Pablo Casado reclama al Tribunal Suprem que tingui en compte el fet que l'Audiència Nacional està estudiant dues peticions de recusació contra el jutge José Ricardo de Prada, integrant del tribunal dels 'papers de Bárcenas' i d'una altra peça de la Gürtel, per possible falta d'imparcialitat. Aquest magistrat va ser un dels membres del tribunal que va condemnar el PP i, de fet, en el recurs de cassació el PP ja va esgrimir aquesta circumstància per intentar que el Suprem revoqués la condemna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest recurs el PP ja sol·licitava que es repetís el judici després de saber que el tribunal que va jutjar els 37 acusats, entre ells el líder de la xarxa corrupta, Francisco Correa, i l'extresorer popular Luis Bárcenas, no tenia "aparença de parcialitat" perquè un dels jutges, De Prada, havia "coadjuvat" per un canvi de govern a favor del PSOE, en propiciar la moció de censura del juny del 2018. La formació política també recordava que aquest magistrat ha "estat elegit" per la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, "com un dels quatre membres externs de la comissió per restablir la justícia universal". Indicava també que abans de la redacció de la sentència ja "es va qüestionar la suficient imparcialitat subjectiva" del jutge De Prada per la seva "coneguda amistat" amb l'exjutge Baltasar Garzón, primer instructor de la trama Gürtel, l'actuació del qual ha estat posada en dubte per diversos dels acusats.

Ara l'advocat del partit afegeix les recusacions per carregar-se de raons, i en el seu escrit destaca que el contingut de les recusacions és el mateix que el del recurs de cassació, motiu pel qual el Suprem hauria d'actuar en conseqüència, atès que l'Audiència Nacional les ha admès a tràmit. En el seu escrit davant del Suprem, el PP recorda el dret fonamental a un jutge imparcial, i recorda que la doctrina d'aquest òrgan, així com la del Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), parla de l'"aparença de parcialitat que pugui projectar-se a la societat", perquè el que hi ha en joc és la "confiança que els tribunals han d'inspirar en els ciutadans en una societat democràtica". El PP també es refereix a l'informe presentat pel mateix De Prada en l'incident de recusació, en el qual no nega els termes en què es va redactar la sentència de Gürtel, per bé que subratlla que van ser "la voluntat d'un tribunal col·legiat, sense que pugui atribuir-se a cap magistrat en concret".

stats