Investidura a Andalusia
Política 04/01/2019

El PP ofereix a Vox ampliar les ajudes als homes víctimes de violència en l'àmbit familiar

García Egea reclama a Ortega Smith articular una majoria per fer president Moreno

Ara
4 min
El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado

MadridEl Partit Popular té una proposta per a Vox, segons ha avançat aquest divendres 'El Mundo' i han confirmat a l'ARA fonts de la direcció del partit. L'oferta consisteix en "reforçar la normativa contra la violència domèstica" amb l'ampliació de les ajudes destinades actualment a les dones també als homes que pateixen maltractaments en l'àmbit familiar, així com als nens i els avis. "Cada cas mereix una atenció especial i particular", assenyalen les mateixes fonts de la direcció del partit.

En declaracions a Onda Cero, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, no s'ha referit a aquesta proposta, però ha afirmat que al llarg del dia d'avui contactarà amb Vox per "replicar" l'acord a què va arribar amb la formació de Santiago Abascal per a la mesa del Parlament andalús. Fonts de la direcció del partit assenyalen que la prioritat és que hi hagi un "recanvi urgent" del socialisme a Andalusia i que Juanma Moreno sigui el president de la comunitat.

"Trucaré a Ortega Smith", ha dit García Egea: "Amb tota normalitat, contactarem amb els que volen fer fora Susana Díaz". Efectivament, aquesta tarda el número dos dels populars ha trucat al seu homòleg a Vox i han mantingut una conversa durant vint minuts, en la qual li ha traslladat la necessitat "d'articular una majoria" per fer president Moreno. García de Egea ha afirmat que algunes de les mesures del nou govern andalús són fer una auditoria de despeses de la Junta, optimitzar els recursos, desmantellar l'anomenada administració paral·lela i fomentar la inversió i l'emprenedoria a Andalusia", han informat fonts populars.

Amb tot, ha recalcat que la comunitat d'Andalusia és "més important que canviar una coma o un punt d'un document". Amb la proposta sobre el que ja han passat a anomenar "violència domèstica" en lloc de "violència de gènere" busquen desencallar les negociacions per a la investidura de Moreno, que necessita els vots de Ciutadans i de Vox. Fins ara, el PP mantenia converses amb el partit d'extrema dreta però havia negociat el programa de govern exclusivament amb Cs, que podria ocupar la vicepresidència de la Junta si l'acord fructifica. No obstant això, Vox, conscient que els dos partits conservadors necessiten els 12 diputats ultres per arribar a la majoria necessària de 55 escons, ha pressionat en els últims dies totes dues formacions per ficar cullerada en els acords programàtics.

Entre altres coses, el partit liderat per Santiago Abascal demanava la revocació de les ajudes i les mesures contra la violència de gènere pactades pel PP i Cs, a la qual cosa tots dos partits s'han negat. Amb la proposta que plantegen ara els populars esperen satisfer la reivindicació de Vox –que rebutja el feminisme i el qualifica d'"ideologia de gènere"– de lluitar contra la violència "de tota mena", però sense modificar la llei de violència de gènere ni tocar els fons destinats a frenar la violència masclista.

Vox va ser clar ahir per boca del seu líder, Santiago Abascal, que va assegurar a Twitter que "si el PP i Cs volen els vots de Vox hauran d'asseure's amb Vox". Una opció a la qual el PP no es tanca però sí Ciutadans, conscient del llast que qualsevol pacte programàtic amb l'extrema dreta els podria suposar a les eleccions del maig. Aquest matí Abascal ha reaccionat a la notícia d''El Mundo' a les xarxes socials, on ha reiterat el mateix posicionament. "No hem rebut encara aquest oferiment de manera oficial", afirma el president del partit ultra. "Un govern que vulgui comptar amb els 12 diputats de Vox per a la investidura haurà d'asseure's a escoltar el programa votat per 400.000 andalusos", ha afegit.

Tant el PP com Cs van insistir ahir que no tocaran "res" del pacte de govern a què han arribat, i tampoc el punt 84, en què prometen impulsar un "gran acord contra la violència de gènere a Andalusia" per implementar "totes les mesures previstes a la llei" amb la finalitat "d'acabar amb aquesta plaga social".

Aquest matí, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha tornat a assegurar que no hi haurà mesa de negociació amb Vox a Andalusia, i ha cenyit el pacte de govern a l'acord programàtic amb els populars. "No negociarem cap altra mesura amb cap altre partit", ha dit, i ha apel·lat a "tancar l'acord de govern, proposar-lo als altres partits, i als andalusos, sense obrir altres negociacions paral·leles". D'altra banda, el dirigent taronja ha posat l'accent en la importància que la legislatura arrenqui i ha recordat que després de la investidura cada partit podrà portar les seves propostes al Parlament andalús, on entén que hi haurà "geometries variables". "Però l'espina dorsal han de ser les 90 mesures acordades entre el PP i Cs", ha subratllat.

Més tebi ha sigut el PP, que assenyala ara que busca ampliar la protecció a totes les víctimes de "violència familiar sense renunciar a un sol euro per a les dones ni a una sola coma del pacte contra la violència de gènere". Asseguren que el "compromís del PP per donar suport a totes les víctimes de la violència, sigui quin sigui el seu sexe i tenint en compte les particularitats de cada cas, és innegable".

stats