Política 08/10/2014

ICV titlla Wert d'"oportunista i il·luminat" per l'ofensiva contra la llengua a l'escola

El PP es queda sol de nou al Congrés defensant l'obligació a la Generalitat de pagar l'escola en castellà

Acn
2 min

MadridEl PP s'ha quedat sol de nou aquest dimecres defensant a la comissió d'Educació del Congrés dels Diputats la continuïtat de la LOMCE i del ministre de Cultura, José Ignacio Wert. Els populars, amb majoria absoluta a la Comissió, han rebutjat una proposició no de llei d'ICV -que ha obtingut el suport de la resta de grups de l'oposició- que instava el govern espanyol a cessar el ministre i a retirar el decret que estableix l'obligatorietat de la Generalitat d'afrontar els costos en centres privats als alumnes que no tingui oferta en castellà a la pública. El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, ha titllat el ministre d'"oportunista i il·luminat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposició d'ICV recordava que el model lingüístic català "garanteix les competències lingüístiques de l'alumnat tan en llengua castellana com en català" i assegurava que la seva aplicació al llarg de més de tres dècades "ha demostrat que és un model de cohesió social, de garantia d'igualtat d'oportunitats i de justícia social".

Coscubiela ha afirmat que la segregació lingüística que busca el decret "és nociva per a la societat catalana" i ha acusat el govern del PP d'envair competències que no li són pròpies.

També ha recordat que la mateixa preocupació que Wert expressa pel bilingüisme a Catalunya, "no existeix" per part del ministre quan es tractat de fer-ho a les Illes Balears o el País Valencià, on milers de famílies han demanat poder escolaritzar els seus fills en català.

"Aquesta és la realitat del doble raser que no busca garantir drets, sinó espanyolitzar els nens catalans", ha afirmat Coscubiela, que ha qualificat la Llei Wert d'"imperialisme lingüístic" on s'imposa als alumnes haver de renunciar a la llengua pròpia de Catalunya.

ICV ha acceptat les esmenes que li han presentat CiU i el Grup Socialista. La de CiU demanava també la dimissió de la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, i la del Grup Socialista a derogar diverses disposicions addicionals de la Llei i a "respectar les competències en educació de la Generalitat de Catalunya". Amb tot, el conjunt dels text i de les esmenes ha decaigut.

El PP diu que el castellà a l'escola "afavoreix els treballadors" a Catalunya

Novament el PP ha fet ús de la seva majoria absoluta -com ja ha fet en altres votacions sobre la LOMCE al Congrés- per tombar la iniciativa. El portaveu dels populars a la Comissió, Eugenio Nasarre ha afirmat que la realitat sociolingüística de Catalunya ha de tenir traducció a l'escola.

Segons ha afirmat, l'ensenyament en castellà a l'escola "afavoreix els treballadors" a Catalunya perquè "la burgesia sempre té vies d'escapament". Segons Nasarre, per aprendre el castellà culte es necessiten "més de dues hores lectives" i"no es pot expulsar el castellà com a llengua vehicular"

stats