Política 18/11/2017

El PP abona la teoria russa per blindar-se de la ficada de pota de Cospedal

La ministra diu que no va tornar a parlar amb els humoristes russos. Però sí que ho va fer

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridNi un bri d'autocrítica, ni cap pas per demanar disculpes, malgrat haver admès que no tenen cap prova sobre les suposades ingerències russes a Catalunya, haver donat per bo que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pugui ser un espia rus amb el sobrenom de Cipollino que es pugui amagar a l'ambaixada russa, i finalment arribar a concertar una reunió al més alt nivell entre Mariano Rajoy i el primer ministre letó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha respost a la difusió de la conversa de la ministra de defensa, María Dolores de Cospedal, amb dos humoristes russos que es fan passar per membres del govern letó atacant. Després que el vídeo es viralitzés arreu de l'Estat, Cospedal va respondre al seu compte de Twitter donant veracitat a la gravació, però al·legant que va ser una conversa "molt rara" i que no la van deixar parlar en anglès –es limita a dir un 'thank you' en tota la conversa–, donant a entendre que la traducció podria haver estat alterada perquè "han tret la trucada".

"Com que no hi vaig confiar, els vaig deixar parlar i no els vaig tornar a trucar. Ara sé que eren russos", afegeix en el seu missatge Cospedal. Aquesta última afirmació, però, no és exactament certa. Com bé queda gravat en l'àudio, la ministra va tornar a parlar-hi per confirmar que ja ho havia comentat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i que ell proposava quedar amb el primer ministre letó a la cimera europea a Göteborg (Suècia), celebrada ahir. La seva trucada, al verdader gabinet del primer ministre, els devia alertar que tot plegat era una broma.

Per als populars, la broma és una mostra més que "Rússia segueix intoxicant i manipulant contra el desenvolupament democràtic a Catalunya". En cap cas intenten així treure credibilitat al vídeo i el fan servir per abonar la seva teoria d'una ingerència russa amb el suport de Veneçuela i el fundador de Wikileaks, Julian Assange, confinat a l'ambaixada de l'Equador a Londres.

A més de donar per bo que Puigdemont podria ser espia, Cospedal s'arriba a creure que un 50% dels turistes de Barcelona són espies russos i no descarta acceptar l'ajuda militar de Letònia per envair Catalunya en cas que hi hagi un escenari semblant al d'Ucraïna o del Donbass. També creu que "té tot el sentit del mon" que Puigdemont faci el pas per refugiar-se a l'ambaixada russa.

Durant tota la conversa, Cospedal demana una vegada i una altra quedar perquè els facilitin la informació. "Fenomenal! He parlat amb el primer ministre [Mariano Rajoy] i m'ha dit que demà trucarà al gabinet del primer ministre de Letònia per poder arreglar les agendes i tenir una estona durant la cimera", assenyala, a més de demanar de ser informada contínuament pel ministre amb la voluntat velada de ser la primera al govern espanyol de tenir aquesta informació que, suposadament, vindria d'Ucraïna.

stats