Política 15/04/2016

El PP acomiada Soria amb elogis a la seva "honestedat i valentia"

Pedro Sánchez demana que sigui Rajoy qui doni explicacions al Congrés i Pablo Iglesias critica la falta d'iniciativa del president espanyol en funcions

Ara
3 min
El ministre d’Indústria en funcions, José Manuel Soria, és el primer alt càrrec governamental que surt als papers de Panamà per vinculacions amb una empresa.

BarcelonaPrimera reacció del PP a la renúncia del ministre d'Indústria, José Manuel Soria. El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, ha subratllat que amb el pas enrere del dirigent popular es pren una decisió "dura i difícil" però es posa "punt i final a la situació". Tanmateix, en una entrevista a TVE minuts després que es fes públic que el ministre plega, Maíllo ha volgut agrair en nom del partit l'exemplar feina feta per Soria durant els més de 20 anys que ha estat en primera línia política. "No qüestionem l'honestedat del senyor Soria, és un polític molt valent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la renúncia de Soria, Maíllo s'ha esforçat en intentar que el cas no esquitxi el PP, i ha subratllat que tenir una societat a l'estranger "no és delicte" i que, a més, "no té res a veure amb l'activitat política". Segons el dirigent popular, el problema de Soria han estat els "errors" a l'hora de donar explicacions. "Hi ha algunes explicacions que no ha pogut donar perquè moltes vegades no n'haurà tingut ni coneixement".

Maíllo ha reconegut que la informació avançada per 'El Mundo' que vinculava Soria també amb el paradís fiscal de l'illa britànica de Jersey ha estat el factor clau perquè el PP, que fins ahir havia confiat públicament en les explicacions de Soria, hagi acabat precipitant la seva renúncia. Tanmateix, ha afegit que "no s'està parlant de mentides, sinó d'absència d'explicacions raonables" que ha atribuït a la falta d'informació "precisa".

El vicesecretari d'Acció Sectorial del PP, Javier Maroto, també s'ha referit a la decisió presa pel ministre, que ha vist com en les darreres hora perdia el suport tant del partit com de la Moncloa. Maroto ha subratllat la "contundent i ràpida" renúncia de Soria, que ha titllat d'"encertada". Ha admès, però, que havia perdut la seva "credibilitat".

El PSOE demana explicacions a Rajoy

Un dels primers ha reaccionar a la renúncia de Soria ha estat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que en una entrevista a Onda Cero ha afirmat que qui ha de comparèixer ara al Congrés és el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Sánchez ha aprofitat l'avinentesa per afegir pressió a Podem per que faciliti un govern del PSOE que expulsi el PP de la Moncloa i acabi amb aquest "govern de la vergonya".

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, també s'ha sumat a la petició que Rajoy ofereixi explicacions. En un tuit al seu compte personal, Iglesias ha censurat la falta d'iniciativa del president espanyol en funcions i ha reclamat una investigació exhaustiva del cas.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat que Soria "ha mentit als espanyols". "Calia anar al Congrés a donar explicacions, i les havia de fer també Rajoy", ha afegit Rivera després de reunir-se am el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Haurien d'explicar l'amnistia del govern espanyol i els defraudadors que s'hi van acollir", ha demanat el líder del partit liberal. "Rajoy, com sempre, s'ha amagat i no ha donat la cara", ha ressaltat.

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha evitat entrar a valorar la renúncia de Soria perquè es tracta d'un ministre i un cas que no té relació directa amb Catalunya. Munté s'ha limitat a mostrar respecte per la decisió de Soria.

Així mateix, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián sí que ha fet sang i fins i tot ha considerat que Rajoy hauria de deixar el seu càrrec per "dignitat, decència i sentit democràtic" arran de la vinculació de Soria amb els papers de Panamà. El republicà ha recordat que Rajoy va dir que tenia un equip de ministres "net" i ha afegit que amb "la suma del cas Soria, Rita Barberá, Rato, Bárcenas o Blesa" hauria d'abandonar. Ha lamentat, però, que, tot i ser una "maquinària corrupta" protagonista de la "desintegració total i absoluta de l'Estat", el PP tornaria a guanyar unes eleccions amb Rajoy al capdavant, mentre que, a Catalunya, "amb prou feines" guanya al "digníssim" PACMA.

stats