Política 04/06/2018

El PP amenaça d’esmenar els seus pressupostos

Rajoy busca deixar en evidència el PSOE al Senat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La vicesecretària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy, ahir a la seu del partit.

MadridAmb el partit obert en canal després de perdre la moció de censura, el PP intenta rearmar-se per fer d’oposició al flamant president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La vicesecretària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy, va comprometre’s ahir a fer “d’oposició seriosa, responsable, activa i ferma” en la defensa de “la convivència constitucional davant del desafiament independentista” com a formació “referent del centredreta”. Mentre els populars burxen en el suport d’ERC i el PDECat a Sánchez per arribar a la Moncloa, ja es preparen per deixar en evidència el PSOE durant la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat al Senat, que serà aquesta mateixa setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a mostra del seu poder com a líders de l’oposició, el PP no descarta introduir esmenes a l’últim moment a la cambra alta per tallar de soca-rel el pastís d’inversions de fins a 540 milions d’euros pactat amb el PNB en els pressupostos generals de l’Estat. De fet, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ja va amenaçar amb aquesta opció abans que prosperés la moció de censura com a mesura de pressió contra els nacionalistes bascos. “Nosaltres farem la nostra feina parlamentària. Tenim majoria absoluta al Senat i el PP introduirà les esmenes que cregui. Nosaltres som un partit seriós, compromès amb el futur d’Espanya, i presentarem les esmenes que creguem oportunes”, va assenyalar ahir Levy en declaracions des de la seu del carrer Génova després que Pedro Sánchez es comprometés dijous a mantenir els comptes dels populars per arrencar el vot del PNB.

La pancarta de la discòrdia

A l’espera de la reunió demà del comitè executiu del PP per saber el futur immediat de Mariano Rajoy -la formació està dividida entre celebrar un congrés a la tardor per buscar successor o bé que el líder popular es mantingui com a cap de l’oposició-, els populars ja ataquen Sánchez pels primers passos del govern català. Levy va exigir ahir al nou president espanyol que demani al president català, Quim Torra, la retirada immediata de la “pancarta d’activisme independentista” del balcó del Palau de la Generalitat. Per la seva banda, Rafael Hernando va advertir al nou president espanyol que “no li serà fàcil” tirar endavant una reforma del Codi Penal per rebaixar les penes a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els seus exconsellers en cas que siguin condemnats.

Ciutadans també va alertar que vigilarà els possibles acords que hagi tancat Sánchez amb què “pretenen trencar Espanya”. La portaveu adjunta del partit taronja al Congrés, Melisa Rodríguez, va assegurar que faran una oposició “ferma i forta”. “Mals socis s’ha buscat el senyor Sánchez si pretén defensar la Constitució, un projecte nacional i, sobretot, una alternativa”.

L’equip de Sánchez ahir va guardar silenci, mentre augmenta l’escepticisme sobre el seu mandat entre els barons socialistes. “Si hi ha una altra paràlisi política, Sánchez hauria de convocar eleccions”, assenyalava ahir a l’ Heraldo de Aragón Javier Lambán. Tot i que inicialment el flamant president espanyol confiava a tenir a punt el nou govern a partir d’avui o màxim demà, fonts socialistes ja apunten que els nomenaments no seran fins a mitjans de setmana. Sigui com sigui, Sánchez avui encetarà la seva agenda amb la primera reunió a la Moncloa amb el president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, i tot seguit dinarà amb els reis a la Zarzuela.

stats