POLÍTICA
Política 03/07/2012

L'oposició amenaça de forçar el Govern a suprimir l’euro per recepta si no ho fa per pròpia voluntat

El PP adverteix que està disposat a pactar amb la resta de l’oposició una proposició de llei al Parlament per derogar l’euro per recepta si el Govern no rectifica ara que ha entrat en vigor també el copagament espanyol

M.colomer
2 min

BarcelonaEl PP de Catalunya, soci pressupostari del Govern, ha afegit aquest dimarts un grau més de pressió a l’executiu d’Artur Mas perquè rectifiqui i suprimeixi l’euro per recepta. El portaveu parlamentari del PP català, Enric Millo, ha advertit amb ironia que “no té sentit que un govern nacionalista faci pagar més als catalans que a la resta d’espanyols”, ara que ha entrat en vigor també el copagament dictat pel govern espanyol. Per això, Millor ha amenaçat CiU de pactar una proposició de llei amb la resta de grups de l’oposició per obligar el Govern a rectificar la mesura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, tant ICV-EUiA com ERC ja han presentat proposicions de llei de modificació de la llei d’acompanyament pressupostari que incloïen l’euro per recepta, però el PP –que va facilitar l’aprovació de la norma amb la seva abstenció– creu que ha canviat l’escenari i que ara la taxa ja no és necessària. És més, ho ha presentat com un doble càstig per als catalans, que pagaran dos copagaments, un més que els ciutadans d’altres territoris espanyols. El cert, però, és que en roda de premsa al Parlament Millo ha insistit que està convençut que el Govern actuarà per voluntat pròpia. En canvi, el portaveu parlamentari de CiU, Josep Rull, ja ha deixat ben clar que el Govern no pensa “desautoritzar-se” a ell mateix tres mesos després d’haver aprovat, gràcies precisament al PP, la llei d’acompanyament pressupostari.

Resolucions

El debat parlamentari sobre el pla d’ajust del Govern de 1.500 milions imposat per Madrid es farà demà, i el Govern corre el risc de quedar-se sol i en minoria defensant l’euro per recepta. De fet, tots els partits preveuen presentar propostes de resolució per instar el Govern a retirar aquesta taxa. Propostes que, com reconeixia el mateix Millo i els grups d’esquerres, no han de comportar dificultats especials per ser transaccionades i aprovades per majoria.

Així doncs, si tot porta a pensar que demà el Parlament instarà per majoria el Govern a retirar l’euro per recepta, quin sentit té plantejar eventuals proposicions de llei per obligar l’executiu a fer el que ja li mana la majoria del Parlament? Doncs que el Govern pot esquivar les resolucions parlamentàries si porten implícita la modificació de la previsió pressupostària, com és el cas, mentre que una iniciativa legal aprovada pel Parlament seria d’obligat compliment i aplicació. De fet, la portaveu del PSC al Parlament, Laia Bonet, recordava que CiU no seria el primer cop que incompleix un mandat parlamentari.

stats