Política 07/06/2018

El PP no castigarà el PNB en les esmenes als comptes

Sí que introduirà al Senat “millores” en altres àrees

M.f.f.
3 min
El líder dels populars bascos, Alfonso Alonso, ahir  durant la seva roda de premsa a Vitòria.

MadridDesprés de dies d’amenaces sumats a un canvi en les dates per debatre els pressupostos al Senat -dos motius per fer tremolar el PNB-, el PP matisa. El president dels populars al País Basc, Alfonso Alonso, va anunciar ahir des de Vitòria que el seu partit no inclourà esmenes als pressupostos generals de l’Estat al Senat. Dissipava així la por que ho fes per castigar els nacionalistes bascos després d’haver votat a favor de la moció de censura de Pedro Sánchez. Com ja va advertir durant el cap de setmana, fer-ho suposaria posar-se pedres a la sabata per progressar electoralment a Euskadi. En aquest sentit, va voler girar full a les amenaces de “venjança” de dirigents del PP, i va assegurar que el seu grup al Senat “no tocarà cap inversió”. En concret, estaven en joc fins a 540 milions d’euros pactats amb el PNB durant mesos de negociacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alonso diu que se senten “orgullosos” d’aquests pressupostos i d’aquestes inversions i per això no les “posaran en risc”, tot i que va posar en dubte que un govern “dèbil” com el de Pedro Sánchez pugui “executar-los”. Ara bé, això no implica que els populars no hi acabin introduint un seguit d’esmenes perquè el nou govern de Pedro Sánchez es vegi obligat a defensar tant a la cambra alta com al Congrés uns comptes que no combreguen gens amb la seva idiosincràcia. Alonso va aclarir que els comptes “es canviaran al Senat”, per “millorar-los”, però que en cap cas es tocaran les inversions a Euskadi ni la pujada de les pensions que Mariano Rajoy va pactar amb el PNB. Ara bé, va augurar que als nacionalistes bascos “potser” no els agradaran els canvis introduïts a última hora.

El Senat debatrà la setmana que ve, durant quatre dies seguits, els vetos presentats als pressupostos del 2018 i més de 5.000 esmenes, entre les quals hi ha les del PP, que té com a límit per presentar-les fins dilluns al migdia. La mesa del Senat va aprovar dimarts, gràcies a la majoria absoluta del PP, ajornar el termini de presentació d’esmenes, amb la incògnita de quins poden ser els canvis dels populars per castigar el nou govern dels PSOE.

Rajoy replica a Aznar

El PP va viure ahir el primer dia després de l’anunci de la renúncia de Mariano Rajoy. El ball de noms ja ha començat, amb el president gallec, Alberto Núñez Feijóo al capdavant, malgrat que encara manté la incògnita sobre la seva candidatura a presidir el PP. “Quan tingui alguna cosa a dir, la diré”, es va limitar a dir. Mentrestant, els dirigents populars es van esforçar a fer crides a la unitat davant del missatge de l’expresident espanyol José María Aznar, que es va oferir a “reconstruir el centredreta”. “No cal reconstruir el centredreta”, va replicar-li Rajoy. En una entrevista a la Cope, va afirmar que “el partit de centredreta és el PP” i va recordar-li que és la formació amb més suports al Congrés.

Més dur va ser el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que va assegurar a RNE que des de fa “molt temps” no entén Aznar quan parla. “La veritat és que no entenem el que diu del centredreta, sincerament. No entenem aquest missatge”, va afegir. En el mateix sentit es va expressar l’expresidenta del PP català Alícia Sánchez-Camacho, que va advertir a Aznar: “Tots som propietaris de les nostres paraules”. El més contundent va ser l’alcalde del PP a Antequera (Màlaga), Manuel Barón. “ ¿Por qué no te callas? ”, va dir.

stats