Política 30/12/2019

El PP amenaça amb querellar-se contra la Moncloa per les "filtracions interessades" de l'informe de l'Advocacia a ERC

Els populars demanen la compareixença de la ministra de Justícia i de l'advocada general de l'Estat

Aleix Moldes
2 min
El president del PP, Pablo Casado, en un esmorzar informatiu a Madrid

BarcelonaEls arguments de l'Advocacia de l'Estat per defensar la immunitat d'Oriol Junqueras han intensificat les especulacions del PP des de feia dies. El seu líder, Pablo Casado, ha criticat aquest dilluns les suposades pressions de la Moncloa als advocats –diumenge van publicar un escrit rebutjant-les, sense especificar si venien del govern espanyol– i ha exigit la compareixença de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i de l'advocada general de l'Estat, Consuelo Castro, perquè n'informin al Congrés de Diputats. Si es demostren "filtracions interessades" de l'informe a ERC, els populars amenacen amb querellar-se contra el govern del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És molt greu que en una negociació entre un pres i un govern en funcions es parli amb absolut desvergonyiment del fet que un escrit de l'Advocacia pugui permetre una investidura que s'està negociant en una presó", ha denunciat Casado, que ha insistit una vegada i una altra en la necessitat de saber "què ha passat". I encara més tenint en compte que, segons ell, l'informe de l'Advocacia "satisfà les expectatives d'ERC".

El president dels populars ha lamentat la "degradació institucional" de l'Estat i ha recordat que Edmundo Bal, un dels advocats destinats a la causa del Procés, ja va ser cessat per oposar-se al canvi de criteri que la Moncloa va voler imposar quan va arribar el torn de les acusacions en el judici –de rebel·lió es va passar a sedició.

En "l'any de les concessions a l'independentisme", Casado ha erigit el PP com l'oposició als qui "governen contra Espanya". I, a més de carregar contra el possible pacte d'investidura del PSOE amb ERC o EH Bildu, ha destacat que insistiran en la reintroducció al Codi Penal de la convocatòria de referèndums "il·legals" –Sánchez també s'hi va comprometre en campanya– i que aniran fins al final per exigir la inhabilitació tant de Junqueras com del president de la Generalitat, Quim Torra, contra el qual ha presentat una petició a la Junta Electoral Central.

Dia "d'infàmia" per a la democràcia segons Cs i Vox

Cs i Vox tampoc han desaprofitat l'avinentesa per carregar contra Pedro Sánchez a partir de l'informe de l'Advocacia de l'Estat. Segons la formació d'extrema dreta, el president espanyol en funcions n'és el principal responsable. "Ha fet servir les vacances de Nadal per permetre que Junqueras tingui l'opció de fugir a Europa i refugiar-se amb els seus companys", ha indicat el partit.

Segons Vox, avui és "un dia lamentable per a la democràcia i l'estat de dret". Comparteix l'opinió la portaveu parlamentària de Cs, Inés Arrimadas, que ha parlat "d'infàmia". Des de Jerez de la Frontera, la diputada del partit taronja ha criticat que Sánchez "hagi situat una institució de més de 140 anys d'història al servei d'un condemnat per intentar destruir Espanya".

stats