Política 12/07/2018

Cs celebra l'extradició de Puigdemont i considera que Alemanya nega l'existència de presos polítics

Des del Congrés Girauta considera una "canallada" la decisió de Schleswig-Holstein

Aleix Moldes / Núria Orriols / Ruth Pérez
3 min
Ciutadans denunciarà la mesa per la moció de ruptura

BarcelonaL'unionisme ha entomat amb sentiments contradictoris la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein d'extradir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La contradicció ha aflorat fins i tot dins dels mateixos partits. Des de Catalunya, el portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha celebrat l'extradició perquè "s'obligarà Puigdemont a venir i donar la cara, com ho hauran de fer totes les persones implicades en el cop a la democràcia". Carrizosa ha minimitzat el fet que, a diferència dels polítics en presó preventiva, Puigdemont no podrà ser jutjat per rebel·lió. "És certament un greuge comparatiu", ha lamentat, i ho ha atribuït al "mal funcionament del sistema d'euroordres" i no pas a cap mala praxi del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'havia expressat hores abans en els mateixos termes des de Madrid, marcant la línia del discurs del partit (secundada per Inés Arrimadas en un tuit). Segons ha dit en atenció als mitjans, la resolució implica l'existència de "dues mesures diferents: els que van donar la cara a la justícia ho faran per tots els delictes, mentre que els que fugen tenen premi".

En canvi, altres càrrecs del partit taronja, també des de Madrid, han criticat contundentment la decisió del tribunal alemany. "El dany que han fet els magistrats de Schleswig-Holstein transcendeix l'àmbit espanyol. Algun dia s'haurà d'estudiar el qui i el per què d'aquesta canallada", ha escrit a Twitter el portaveu taronja al Congrés, Juan Carlos Girauta.

Al PP ha passat una cosa similar. Des de Catalunya, el portaveu al Parlament, Santi Rodríguez, ha negat que la decisió de la justícia alemanya "desautoritzi" els tribunals espanyols. "No ha fet un judici sinó simplement una analogia amb el seu Codi Penal", ha explicat. Rodríguez ha lamentat, però, que amb la retirada de la rebel·lió es produeixi una situació "injusta" per als processats que no van marxar de l'estat espanyol. "Es pot donar el missatge que el que intenta eludir la justícia al final surt beneficiat", ha apuntat el portaveu popular. "No trobo comprensible que altres persones, exactament pels mateixos fets i que han complert els requeriments de la justícia, ara siguin en presó provisional i acusats de delictes bastant diferents d'aquell pel qual, pel que sembla, podrà ser jutjat Puigdemont", ha insistit.

En canvi, des de Madrid, el portaveu adjunt dels populars al Congrés, Carlos Floriano, ha afirmat que la decisió de Schleswig-Holstein "no ha agradat gens" al partit. "A Europa no hi pot haver santuaris polítics per als que se salten la llei", ha subratllat. Segons ell, el govern espanyol hauria de fer tot el possible per promoure una reforma de les euroordres i convertir-les en un tràmit automàtic. Aquesta mateixa opció és la que ha defensat Ciutadans.

"No hi ha presos polítics"

Entre els que han celebrat l'extradició per malversació, Carrizosa ha esgrimit l'argument que la justícia alemanya, segons ell, ha negat l'existència de presos polítics. "Han desmuntat la mentida dels presos polítics", ha opinat el portaveu del grup taronja. El fet que sigui extradit a Espanya confirma que "Alemanya considera que tindran un judici just".

"La qüestió important és que tots ells seran jutjats als tribunals espanyols i tindran condemnes", ha reiterat Carrizosa, molt insistent a l'hora de minimitzar l'exclusió de la rebel·lió per part de la justícia alemanya.

El PSC no veu una desautorització a Llarena

Per la seva banda, el PSC ha preferit mantenir-se en segon pla i no ha valorat ni positivament ni negativament l'extradició de Puigdemont. El portaveu adjunt al Parlament, Ferran Pedret, s'ha limitat a mostrar "respecte" per les decisions judicials i ha negat que el jutge Pablo Llarena hagi quedat desautoritzat. "No em sembla haver llegit una crítica a l’actuació del jutge Llarena. El tribunal alemany es pronuncia sobre l'equivalència del delicte de rebel·lió amb el d'alta traïció, però no entra en el fons de l'assumpte", ha remarcat.

Tot i això, Pedret ha recordat els dubtes que el seu partit ja ha expressat repetidament sobre el processament per rebel·lió dels líders independentistes. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el veu difícil d'encaixar amb les actuacions del mes d'octubre i, en campanya electoral, fins i tot va plantejar un indult en cas que siguin condemnats.

stats