POLÍTICA
Política 07/06/2011

Pactes municipals, el compte enrere: consulta la llista amb els últims acords

Dissabte és el dia límit per tancar els pactes als ajuntaments. Reus, Vilanova i la Geltrú, Mont-roig del Camp, Horta de Sant Joan, Cunit, Torredembarra o Ascó han tancat acords les últimes hores

Agències
5 min
El convergent Carles Pellicer serà el nou alcalde de Reus / CiU

BarcelonaAquest cap de setmana han de quedar tancats els diversos pactes que encara han de tenir lloc als municipis on cap força va aconseguir majoria absoluta el 22-M per formar un equip de govern al consistori. Com a conseqüència, aquesta setmana els partits apuren les seves possibilitats i s'afanyen per arribar a acords amb la resta de forces polítiques de cadascun dels municipis. Reus, Vilanova i la Geltrú, Horta de Sant Joan, Cunit, Torredembarra, Mont-roig del Camp i Ascó són alguns dels municipis on els partits ja han arribat a acords.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Reus: pacte entre CiU i PP

A Reus, al Baix Camp, les negociacions ja han donat fruit: CiU i PP han arribat aquest cap de setmana a un pacte que donarà l'alcaldia al convergent Carles Pellicer, que substitueix d'aquesta manera l'alcalde anterior, el socialista Lluís Miquel Pérez, que a més ha renunciat a recollir l'acta de regidor. Segons anuncien els dos partits, l'acord de govern suposarà un important canvi d'estil en la manera d'actuar del consistori reusenc. Populars i convergents han definit els eixos de l'acord: la lluita contra la crisi i l'atur, la transparència i la proximitat a la ciutadania i el treball pel benestar dels reusencs afrontant els problemes que pugui crear la immigració.

Mont-roig del Camp: pacte a cinc bandes amb alcaldia per a ERC

A Mont-roig del Camp, a la mateixa comarca, ha estat un pacte entre cinc partits el que ha donat l'alcaldia del municipi a ERC. El republicà Ferran Pellicer serà, doncs, el nou alcalde gràcies al suport de CiU, FIC, PP i Vx+. El PSC, que governava fins ara al consistori gràcies a un acord amb el PP, queda fora de l'equip de govern malgrat haver estat la llista més votada el passat 22-M.

Mataró: el PP demana una part del pastís

A Mataró, CiU va guanyar les eleccions després de 32 anys d'hegemonia socialista i ara lidera les negociacions per articular una majoria sòlida. El PP és, per ara, l'únic partit que s'ha ofert obertament a CiU per formar part del nou govern municipal i, encara que els vuit regidors convergents poden governar en minoria, els populars insisteixen que és millor garantir-se una estabilitat.

Vilanova: la CUP no dóna suport al PSC, i CiU recupera l'alcaldia

A Vilanova i la Geltrú, al Garraf, CiU podrà recuperar l'alcaldia ja que la CUP no donarà suport al PSC al ple d'investidura. Convergència, doncs, governarà en minoria amb nou dels 25 regidors que formen el ple. La convergent Neus Lloveras serà l'alcaldessa del municipi, en substitució del socialista Joan Ignasi Elena, que no ha pogut sumar el suport de la CUP i d'ICV.

Horta de Sant Joan: acord entre PSC i PP

A Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, el pacte de govern ha estat protagonitzat per PP i PSC. L'acord envia CiU i l'anterior alcalde, Àngel Ferràs, a l'oposició. Ferràs va ser protagonista durant la legislatura passada quan va criticar l'actuació de la cúpula d'Interior amb motiu de l'incendi que va assolar el municipi al juliol del 2009. Amb l'acord aconseguit, ara només queden per revelar els termes en els quals populars i socialistes es repartiran l'alcaldia, cosa que es decidirà durant aquesta setmana. De moment, PSC i PPC han coincidit en diversos punts, com la seva oposició al parc eòlic de Pesells.

Ascó: reedició de la sociovergència

A Ascó, a la Ribera d'Ebre, s'ha reeditat el pacte vigent entre CiU i PSC, que permetrà que el convergent Rafael Vidal, el principal defensor del cementiri nuclear, segueixi com a alcalde del municipi. L'acord programàtic preveu la promoció industrial del municipi, l'ampliació dels serveis assistencials, la redacció del primer pla d'ordenació urbanística d'Ascó i la construcció d'habitatge protegit.

Torredembarra: CiU manté l'alcaldia amb el suport del PP

A Torredembarra, al Tarragonès, el convergent Daniel Masagué continuarà com a alcalde gràcies al suport del PP i del Grup d'Independents per Torredembarra. Masagué ha assenyalat que les prioritats bàsiques seran la contenció de la despesa, l'adopció de mesures que fomentin l'ocupació i la reestructuració de l'ajuntament amb paràmetres empresarials. El líder del PP al municipi, José Oviedo, ha indicat que és un "pacte natural" i la continuació de la labor de govern que els dos partits han dut a terme els últims anys.

Cunit: pacte a tres bandes per renovar el consistori

A Cunit, al Baix Penedès, un acord entre CiU, ERC i ICV farà fora l'anterior equip de govern, format per PSC i PP. Amb el pacte, la convergent Montserrat Carreras serà la nova alcaldessa del municipi i conservarà les principals regidories, tret de la de Seguretat Ciutadana, que recaurà en el republicà Ivan Faccia, i la de Medi Ambient, que anirà a parar a l'ecosocialista Toni Martínez.

Cabrera de Mar: pacte de CiU, ERC i Alternativa Independent

Gent per Cabrera (GxC) no han estat capaç de llimar les seves diferències amb CiU i després de quatre anys de governar plegats, els independents es quedaran ara a l'oposició. Els nacionalistes, amb Jordi Mir al capdavant, han arribat a un acord de govern amb ERC i Alternativa Independent (AI).

Sant Vicenç de Montalt: la continuació de la sociovergència

CiU, amb 6 regidors, i PSC, amb un únic representant, han arribat a un acord per reeditar el pacte del 2007 i continuar governant a Sant Vicenç de Montalt.

Sitges: tots contra el PSC

CiU, PP, Sitges-Grup Independent i Nou Horitzó han arribat a un principi d'acord per governar a l'Ajuntament de Sitges (Garraf). L'acord donaria l'alcaldia al cap de llista de CiU, Miquel Forns, i deixaria a l'oposició el PSC, la força més votada el passat 22 de maig i que governava Sitges fins ara.

Salt: CiU recupera l'alcaldia i governarà en minoria

El convergent Jaume Torramadé tornarà a governar Salt després que l'agrupació local del partit hagi decidit no pactar amb cap altra formació. Després de quatre anys de govern del PSC i ERC, CiU torna a l'alcaldia i haurà de buscar acords puntuals amb altres formacions. La segona força ha estat el PSC, amb sis regidors, seguida de Plataforma per Catalunya que ha irromput en l'escenari amb tres regidors.

Sant Feliu de Llobregat: ICV torna a l'alcaldia amb el suport de CiU

A la capital del Baix Llobregat, el pacte d'esquerres entre ICV i el PSC no ha cristal·litzat i els ecosocialistes han girat la vista cap a CiU per recuperar l'alcaldia. Jordi San José serà, doncs, el proper alcalde del municipi.

Palau-solità i Plegamans: retorn del PSC amb ICV i VdPsiP

A Palau-solità i Plegamans, al Vallès Occidental, la socialista Teresa Padrós serà alcaldessa i recuperarà l'alcaldia per al PSC després de quatre anys a l'oposició. Els socialistes han signat un acord d'investidura amb ICV i el partit La Veu de Palau-solità i Plegamans (VdPsiP) que donarà pas a un nou projecte "d'esquerres", segons han explicat.

Sant Vicenç dels Horts: el bastió d'ERC a l'àrea metropolitana

A Sant Vicenç dels Horts, ERC, CiU i ICV ultimen un pacte que convertiria el republicà Oriol Junqueras en alcalde del municipi. Seria la ciutat més gran en mans dels republicans i tindria com a batlle una de les figures que sona amb més força per comandar el projecte nacional d'ERC després del congrés. CiU tenia la clau de l'ajuntament després d'uns resultats ajustats i ha girat la vista cap a la coalició Junts per Sant Vicenç, impulsada per ERC, que ha aconseguit passar de quatre a sis regidors, tan sols a un dels socialistes. ICV ha mantingut els seus tres representants i ha quedat empatada amb CiU, que n'ha guanyat un.

Sant Sadurní d'Anoia: ERC es decanta pel PSC

PSC i Esquerra governaran els propers quatre anys a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès). Els dos partits han fet oficial el pacte aquest dimarts al matí, després de dies de negociacions a tres bandes entre CiU, PSC i Esquerra. Amb aquest acord, aparten CiU de l'alcaldia que ha ostentat els darrers setze anys, els dotze primers gràcies al suport dels republicans. L'acord inclou que Esquerra, amb 4 regidors, es farà càrrec de l'alcaldia durant el primer any i 10 mesos mentre que el PSC, amb 5 regidors, se n'ocuparà els dos anys i dos mesos finals de legislatura. A l'oposició hi quedaran CiU, amb 6 regidors, i el PP amb 2. Aquest dimecres els dos grups detallaran el pacte i el cartipàs acordat.

stats