Política 05/10/2018

Albiol deixarà l’escó i la presidència del PP

El líder popular vol dedicar-se a Badalona i el partit farà un congrés al novembre per triar substitut

Mireia Esteve
4 min
Albiol deixarà l’escó i la presidència del PP

BarcelonaDeu mesos després de la patacada del 21-D, Xavier García Albiol deixarà la presidència del PP a Catalunya al novembre. El dirigent popular finalment ha fet el pas que feia mesos que es preveia imminent, però que s’ha anat allargant per diverses raons: primer per esperar a desencallar la investidura a Catalunya i després per l’adeu de Mariano Rajoy com a president del PP espanyol. A vuit mesos de les municipals -i a l’espera d’un possible avançament electoral a Catalunya-, Albiol vol dedicar-se exclusivament a preparar la seva candidatura per a l’alcaldia de Badalona i ha fet un pas que diverses veus del partit feia temps que reclamaven. Amb la seva renúncia, el dirigent conservador obre el meló de la seva successió, que es resoldrà en un congrés extraordinari que la direcció fixarà per al 10 o l’11 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Sempre he mostrat el meu desig de ser alcalde de Badalona per poder seguir impulsant el procés de modernització de la meva ciutat, que es va veure interromput pel pacte dels partits perdedors”, va reiterar ahir en una roda de premsa posterior al comitè executiu, on va traslladar la seva voluntat de deixar de ser el president del PP a Catalunya. De fet, Albiol fa mesos que vol dedicar-se únicament a la ciutat d’on va ser alcalde durant quatre anys (2011-2015). Per això, deixarà la presidència del partit, però també renunciarà al seu escó al Parlament. “Ho faré quan ho consideri oportú”, va explicar. Fonts del partit asseguren que abandonarà el Parlament un cop “el nou president prengui possessió” del càrrec, és a dir, després del congrés del novembre. L’exdiputada popular Esperanza García és el següent nom de la llista que hauria d’entrar a la cambra catalana per substituir Albiol.

Casado serà dilluns a Barcelona

Per engegar tota la maquinària per elegir un nou president, el president del PP espanyol, Pablo Casado, serà a Barcelona dilluns per presidir una junta directiva que ha de servir per convocar oficialment el congrés extraordinari. En les pròximes setmanes, s’hauran de postular oficialment els candidats que vulguin liderar el partit a Catalunya i rescatar-lo de les seves hores més baixes. El partit preveu que els candidats es puguin presentar fins a mitjans d’octubre i que les votacions de la militància siguin a finals de mes, i els compromissaris faran la tria final al novembre.

Entre els noms que sonen amb més força per rellevar Albiol des de fa mesos hi ha el de l’actual diputat al Parlament Alejandro Fernández. Fonts populars asseguren que és el candidat que compta amb més avals per part de la militància i el que està més ben valorat com a parlamentari. De fet, aquesta setmana Fernández ja va assumir la representació dels populars en el debat de política general. La direcció havia decidit a principis de setmana que convocarien el congrés extraordinari al novembre, però fonts dels conservadors asseguren que la intervenció de Fernández no va ser fruit d’això, sinó que volien preservar “la transversalitat” del discurs d’Albiol a Badalona de feia pocs dies i que no fos la cara visible del partit contra l’independentisme.

Ara bé, el diputat popular no és l’únic nom que sona per rellevar Albiol, sinó que l’actual portaveu del PP al Congrés de Diputats, Dolors Montserrat, també se situa en les travesses per agafar les regnes dels conservadors catalans. Ahir, en roda de premsa, Xavier García Albiol no es va voler mullar sobre qui preferia que fos el seu substitut.

Dues patacades

El PP d’Albiol no ha fet més que perdre representació al Parlament. El 2015 els populars van perdre vuit diputats, i l’any passat, set més. Per a Albiol, però, passar de dinou als quatre parlamentaris actuals no va ser culpa de la seva gestió, sinó que el partit “va pagar la decisió del govern espanyol d’intentar arribar a un acord amb la resta de partits constitucionalistes per l’estabilitat d’Espanya”, va assegurar. El repte del pròxim president del PP serà retallar distàncies amb Cs, tornar a ser rellevants i fer remuntar un partit que ha tocat fons.

La incògnita de la candidatura de Montserrat

Dolors Montserrat ha centrat la seva carrera a Madrid, on des del 2008 és diputada al Congrés. Això no ha fet, però, que el seu nom deixés d’aparèixer en les travesses per rellevar Xavier García Albiol, fins i tot quan va assumir el càrrec de ministra de Sanitat. Tot i que el seu nom ha sonat amb força durant els últims mesos per liderar el PP a Catalunya, des que Casado va situar-la com a portaveu del PP al Congrés la seva candidatura ha perdut pes. “Ella té una responsabilitat a Madrid”, afirma un dirigent popular, que creu que no tindria sentit el canvi. Ara bé, ningú descarta que Montserrat pugui optar a liderar el partit, o ser la candidata del PP a les municipals a Barcelona.

Fernández preveu fer el pas la setmana que ve

El nom d’Alejandro Fernández fa mesos que sona com a favorit per rellevar Albiol. El diputat s’ha fet un lloc al partit gràcies als seus discursos al Parlament. Fernández va ser un dels principals avaladors de Pablo Casado a Catalunya, un aval recíproc: fonts populars asseguren que Casado és partidari de la seva candidatura. Les mateixes fonts afirmen que el diputat popular té al darrere una “immensa majoria” de suport de la militància. Un cop Casado hagi convocat oficialment el congrés, fonts pròximes al diputat asseguren que Fernández farà pública la seva candidatura. Probablement, la setmana que ve en una roda de premsa, en què també preveu explicitar amb qui compta per acompanyar-lo.

stats