CANVI DE CICLE
Política 10/09/2015

El PP desautoritza Margallo i nega que vulgui reformar la Constitució

Els populars subratllen que "qui marca l'estratègia i el discurs és el president [del partit] i no els ministres" i rebutgen que es plantegin cedir tot l'IRPF a Catalunya

Efe
3 min
Pablo Casado és el nou vicesecretari de comunicació del PP / EFE

MadridEl Partit Popular ha reiterat aquest dijous que no portarà la reforma de la Constitució en el seu programa electoral perquè considera que el pacte constitucional és "plenament vigent" i també que les reflexions que ha fet el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, són "personals". Així ho ha apuntat en declaracions a l'agència Efe el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, que a més ha assenyalat que "qui marca l'estratègia i el discurs del PP és el seu president i no els ministres". El PP ha respost així a la proposta que ha fet Margallo en un fòrum a Barcelona, on ha defensat la via de la reforma de la Constitució per encaixar "el fet català" i canviar el sistema de finançament per cedir pràcticament al complet l'IRPF a Catalunya com a solució a les reivindicacions sobiranistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pablo Casado ha assenyalat a l'agència Efe que el partit vol "deixar clar" que no hi haurà reforma constitucional en el seu programa electoral, i "no per tàctica com fa el PSOE", sinó perquè considera que "el pacte constitucional segueix plenament vigent". I pel que fa a la idea de Margallo de cedir pràcticament al complet l'IRPF, el dirigent popular ha assenyalat que el partit tampoc la defensa, perquè encara que advoca per una reforma del finançament autonòmic no seria amb la cessió al cent per cent d'aquest impost, "quan Espanya és un dels països més descentralitzats en tots els nivells, inclòs el fiscal".

En les declaracions que ha fet a l'agència Efe, Pablo Casado ha insistit que el PP considera que el pacte constitucional ha permès, entre altres coses, l'etapa de més progrés de la història, la defensa dels drets i llibertats o que "noves formacions polítiques s'incorporin en tan sols mesos". Ha assegurat que els populars no són immobilistes i encara que no proposin reformes de la Constitució poden acceptar canvis "puntuals" com van fer amb l'article 135 –referent a l'estabilitat pressupostària–. Però el PP, ha subratllat, no està a favor com volen d'altres d'"obrir en canal" la Constitució.

Entre les raons esgrimides per oposar-se a la reforma ha subratllat que, segons el CIS, el 71% dels espanyols està a favor de l'Estat autonòmic constitucional, amb la qual cosa "no ho demanda la gent". La segona raó, ha dit, és que el PP defensa l'actual model perquè "algun partit ha de ser responsable per defensar les nostres institucions". La tercera, finalment, és que "no és el millor moment, sinó més aviat el pitjor" perquè "qualsevol mena de fractura" en el sistema de convivència "pot ser utilitzat pels secessionistes per intentar canviar el model dels espanyols".

Sobre cedir l'IRPF, "més del mateix", ha dit a l'agència Efe Casado, per a qui el pacte de finançament autonòmic s'ha de fer "com feia el PP, amb el màxim consens entre les autonomies, i no a la carta d'algunes com feia José Luis Rodríguez Zapatero". "Per descomptat no ens marcaran l'agenda aquells que estan situats en la il·legalitat com el govern de la Generalitat", ha dit el portaveu del PP, que d'altra banda ha negat que el partit estigui molest per les declaracions de Margallo. "Són unes reflexions personals, i qui marca l'estratègia i el discurs del PP és el seu president i no els ministres", ha dit Casado.

D'altra banda, el dirigent popular s'ha mostrat convençut que el PP obtindrà millors resultats dels que li augura el CIS a les eleccions catalanes perquè les formacions no nacionalistes sempre tenen molt "vot ocult" com s'ha demostrat d'altres vegades. A més ha assenyalat que l'enquesta del CIS "desmenteix Artur Mas" perquè apunta que hi ha un 56% de no-nacionalistes a Catalunya i un 42% que se senten "tant catalans com espanyols", i el principal problema per als ciutadans catalans és l'atur, perquè així ho apunta el 50%, mentre que només el 13% cita la independència entre les seves inquietuds.

stats