Política 10/08/2019

El PP descarta investir cap altre candidat del PSOE i Cs admet que no vol eleccions

"El partit haurà de reflexionar sobre el seu posicionament" si no hi ha investidura, admet Bal

Ara
2 min
El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, en una imatge d'arxiu

BarcelonaPP i Ciutadans es mantenen en el 'no' a Pedro Sánchez, l'endemà que el president del govern espanyol en funcions anunciés que iniciarà una nova ronda de consultes amb els partits de cara a la investidura. Les dues formacions de dreta, però, queden al marge dels partits "susceptibles" de donar suport al programa de govern, tal com va reconèixer el mateix secretari general del PSOE, que igualment voldrà mantenir-hi contacte "per responsabilitat". Aquest dissabte el vicesecretari de comunicació dels conservadors, Pablo Montesinos, ha afirmat des de Màlaga que el partit de Pablo Casado no s'abstindrà en la hipotètica investidura de Sánchez però tampoc en la de qualsevol altre candidat socialista.

Montesinos ha dit que "sota cap concepte" el PP permetrà que Sánchez arrenqui la legislatura al govern i ha descrit les diverses vies alternatives que hi ha, una de les quals és que el PSOE proposi un altre candidat "no perquè el PP s'abstingui, aquesta porta està tancada, sinó perquè els seus aliats naturals arribin a acords", ha dit. "Si la paràlisi es manté, hi ha una tercera via", ha afegit Montesinos, que ha plantejat un pas endavant de Casado. "¿Estarà el PSOE disposat a abstenir-se davant d’un govern constitucionalista, reformista, liderat per Pablo Casado en cas que Sánchez no aconsegueixi el suport necessari?", s'ha preguntat.

La portaveu de l'executiu en funcions, Isabel Celaá, ja va avisar aquest divendres que aquesta possibilitat seria una "falta de respecte" a la ciutadania espanyola perquè contravindria el resultat de les eleccions del 28 d'abril. Montesinos ha advertit, però, que si Espanya es veu abocada a la repetició electoral la responsabilitat serà "exclusivament" de Sánchez. Una opinió que comparteix el portaveu adjunt de Cs al Congrés, Edmundo Bal, que ha sigut més categòric a l'hora de rebutjar uns nous comicis. "Seria un fracàs de la política espanyola", ha dit en una entrevista a Europa Press.

L'advocat de l'estat que exercia l'acusació a la causa del Procés al Tribunal Suprem no s'ha mogut del 'no' al candidat socialista, per bé que ha assenyalat que Cs hauria de "reflexionar sobre el seu posicionament" en cas que el PSOE i Podem no arribessin a cap acord per tirar endavant la legislatura. Bal no ha volgut concretar quina iniciativa hauria d'emprendre la formació taronja en aquest escenari, si demanar al PSOE un candidat alternatiu o bé intentar investir Casado, però ha indicat que el seu soci preferent és el PP.

Calvo no veu alternatives a Sánchez

La vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, també ha entrat en escena aquest dissabte des de Sevilla i ha assegurat que "qualsevol democràcia europea amb aquesta situació ja tindria govern" i n'ha responsabilitzat les forces que ho estan impedint. El PSOE és la llista més votada i no hi ha alternativa", ha insistit Calvo, que ha subratllat que un govern del PSOE és "l'única opció raonable". "Tenim 123 escons, i només sumem els que tenen el segon i el tercer llocs. No hi ha alternativa factible", ha remarcat.

stats