Política 04/05/2012

El PP encara un congrés d'unitat amb l'objectiu de "refundar-se" amb un gir catalanista

Alícia Sánchez-Camacho revalidarà el seu càrrec de presidenta i els populars debatran el model d'autonomisme diferencial impulsat per l'executiva

Sara González
2 min
Alicia Sánchez-Camacho presentant la fundació Col·labora

BarcelonaAquest dissabte al matí arrenca el congrés del PP, un conclave on el partit exhibirà el seu bon estat de forma i el moment dolç de l'executiva presidida per Alícia Sánchez-Camacho. Enrere queda el convuls episodi del 2008, quan el partit va tocar fons i va fer pal·lès una divisió interna que l'actual líder ha sabut eradicar. L'objectiu dels populars en aquest congrés és "refundar" el partit amb un gir catalanista que el consolidi com "alternativa de govern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 13è congrés dels populars serà el de la consolidació de Sánchez-Camacho, ja que al 2008 va ser escollida presidenta però Montserrat Nebrera va aconseguir aglutinar un 44% dels vots dels compromissaris rebotats amb les decisions a dit de Génova. Ara la líder popular serà revalidada amb un contundent consens, així com els seus principals fidels. S'espera que Jordi Cornet repeteixi com a secretari general i Enric Millo continuï exercint de portaveu del partit.

L'objectiu del PP és fer d'aquest congrés el punt de partida de la seva "refundació" que estarà marcada per un gir catalanista que per ara és més estètic que real. D'entrada, inauguraran el nou logo, que incorpora la senyera i el distintiu 'català'. Per altra banda. Serà debatuda la ponència política, que defensa un model de distribució territorial anomenat autonomisme diferencial. Dins d'aquest model, els populars reivindicaran un model de finançament que singularitzi Catalunya i que permeti obtenir resultats similars als dels territoris forals. Això sí, sense sortir de la Lofca, sense discutir que la clau de la caixa la tingui Madrid i garantint una solidaritat de caràcter limitat.

Els 1.008 compromissaris avalaran massivament el gir. La prova està en què la ponència ha rebut tan sols 12 esmenes i totes elles són de caràcter tècnic i no qüestionen aquests plantejaments que poden resultar incòmodes en certs sectors del PP espanyol.

Avui s'inaugurarà el congrés, al qual assistiran destacats dirigents del govern espanyol com la ministra de Sanitat, Ana Mato; el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria; i el ministre d'Interior, Jorge Fernández, que és membre del PP de Catalunya. Cornet presentarà l'informe de gestió durant el matí i serà a la tarda quan es votarà la reelecció de Sánchez-Camacho com a presidenta i es conegui la composició de la nova executiva.

Diumenge, la líder dels populars catalans i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, seran les encarregades de cloure el congrés.

stats