Política 14/05/2012

El PP espanyol beneeix el divorci López-Basagoiti

D.g.
2 min
López, ahir a Bilbao, ja no té aliats parlamentaris.

BILBAOA la cloenda del congrés del PP basc Mariano Rajoy va dedicar a ETA i a la carpeta basca uns minuts. Per primer cop un acte així no el monopolitzava la lluita antiterrorista. El líder del PP espanyol es va desfer en elogis cap a Antonio Basagoiti, reescollit president dels populars bascos amb el suport del 92,5% dels delegats, i va qualificar de "justa" la seva decisió de trencar l'acord de govern a Euskadi amb el PSOE, després de tres anys de col·laboració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una ruptura que podria forçar el lehendakari, Patxi López, a avançar les eleccions, probablement a finals d'any. De cara a aquests comicis autonòmics Basagoiti creu que només un PP fort pot impedir que una "aliança activa o passiva del PNB i Batasuna a favor de la independència situï novament Euskadi en la bronca, l'edat de pedra i l'època Ibarretxe".

Sense diàleg amb ETA

Rajoy va tenir un record per als càrrecs assassinats i per a la resta de víctimes, i va explicar que la fi d'ETA passa per la desaparició sense condicions: "Mentre no es produeixi, ETA és una organització terrorista. I després de la dissolució definitiva de la banda vindrà la llei, que és igual per a tots els ciutadans. Aquesta sempre serà la meva posició, a què està obligat un governant democràtic", va proclamar.

Per desfer malentesos, el conservador va descartar la negociació que busca activar l'esquerra abertzale. "Es poden fer totes les travesses que es vulguin, però el govern d'Espanya -va assegurar- no té cap compromís, perquè no ha negociat mai amb ningú. I no ens mourem. ETA s'ha de dissoldre incondicionalment, la resta és problema seu".

A la mateixa hora que acabava el PP basc, López feia a Bilbao un acte en defensa dels serveis socials i l'autogovern. Recórrer al TC els decrets de Rajoy sobre educació i sanitat és el que l'ha enfrontat al PP basc. El lehendakari va afirmar que "res ni ningú" li farà abandonar el govern i va acusar Basagoiti de no haver estat fidel als acords presos el 2009 per culpa "d'un joc pervers".

stats