Política 23/07/2012

El PP defensa un model de finançament "propi" però "dins del règim comú de la Lofca"

Els populars obren ara la porta a rebutjar el pacte fiscal si continua "l'escalada de violència verbal"

Ara
2 min

BarcelonaEl PP ja ha fixat la seva posició respecte al ple sobre el pacte fiscal que se celebrarà dimecres al Parlament. A l'esmena a la totalitat a la proposta del Govern sobre el pacte fiscal defensen que Catalunya disposi d'un "model propi, amb capacitat normativa, dins del règim comú de la Lofca". Aquest model propi hauria de donar a Catalunya la capacitat de "gestió, recaptació, liquidació i inspecció de la totalitat dels impostos propis, cedits i transferits", és a dir, no de tots els tributs que es paguen a Catalunya sinó només d'aquells que l'estat accepti que gestioni la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars catalans també volen que l'Agència Tributària de Catalunya "per la via del concert, la mancomunitat de serveis o qualsevol altra fórmula de col·laboració" es coordini amb l'Agència Estatal, una posició semblant a la que defensa el PSC. També concreta que la solidaritat ha de respectar el principi d'ordinalitat i que ha de ser "finalista" en aquells territoris que la reben. Tot per no perjudicar la capacitat de "créixer i competir de l'economia catalana". Finalment, proposa que els nous recursos es destinin a "polítiques bàsiques de l'estat del benestar".

El PP, doncs, s'allunya del model de concert i d'Hisenda pròpia inclòs a la proposta del Govern i aposta més per una evolució del sistema actual, tot i que acceptant el principi que el model ha de ser "singular" per a Catalunya.

Amenaça de Sánchez-Camacho

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha obert aquest dilluns la porta a rebutjar el pacte fiscal i no abstenir-se si continua el que considera una "escalada de violència verbal" del Govern català contra el govern espanyol.

"Encara no sabem si CiU vol negociar el pacte fiscal amb el govern de Rajoy o pactar-lo amb ERC o ICV per així continuar amb la confrontació i el xoc de trens amb Espanya", ha lamentat Sánchez-Camacho, que ha presentat una proposta alternativa de model fiscal que sí suposaria un acord "real i possible". "Si CiU vol un pacte fiscal de veritat ha d'apostar pels partits que representen el 80% del Parlament i el 90% al Congrés i el Senat", ha remarcat la presidenta del PPC.

stats