Política 04/11/2011

El PP evita treure pit per l'enquesta del CIS i el PSOE confia en els indecisos

Esteban González Pons diu que "la cuina del CIS fa olor de torrada" perquè s'equivoca en llegir-la. Ha hagut de fer un altre tuit de rectificació

Ara
2 min

BarcelonaL'enquesta d'intenció de vot que ha publicat avui el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) per a les eleccions del 20-N ha estat rebuda pels partits polítics amb prudència. Tant des del PP com des del PSOE han arribat missatges que restaven importància a les dades, que ofereixen una majoria absoluta històrica als populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més taxatiu ha estat el secretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, que ha publicat un tuit dient que "la cuina del CIS fa olor de torrada". González Pons ha aclarit després que el comentari venia per un error de lectura. Havia entès que l'enquesta donava un empat a PP i PSOE, quan en realitat oferia 13 punts d'avantatge per al seu partit.

Després, però, el dirigent popular ha assegurat que no s'han de confiar per les dades de l'enquesta, perquè la victòria en les eleccions "s'ha de merèixer".

El PP no vol cantar victòria. El candidat per Barcelona dels populars, Jorge Fernández Díaz, s'ha mostrat satisfet però caut a l'hora de valorar els resultats de l'enquesta i ha recordat que "la de veritat és el 20-N".

Des del PSOE s'ha volgut insistir que "no hi ha res decidit", segons ha dit el número dos per Barcelona, Daniel Fernández. Els socialistes s'han aferrat al 30% de votants que, segons el CIS, estan indecisos per argumentar que encara poden guanyar les eleccions.

Manuel Chaves, vicepresident de política territorial ha assegurat que "encara es pot jugar el partit". En la mateixa línia ha anat el portaveu del govern espanyol, José Blanco, que ha valorat com a "significatiu" el 30% d'indecisos.

La reacció més airada, però, ha estat la de l'exdirigent popular i actual president d'Astúries i del partit Foro de los Ciudadanos, que ha considerat que l'enquesta està "greument manipulada" i que "si tingués el qüestionari al davant podria dir com manipula (el CIS9 a Foro, per exemple desvinculant les sigles de les persones que les representem, que va ser el que van fer en les eleccions del 22 de maig". El CIS li adjudica al seu partit –actualment al poder a Astúries– un escó, mentre que dóna tres a PP i PSOE a la circumscripció.

Duran es postula com a "contrapès"

El cap de llista de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha aprofitat l'avantatge que li donen les enquestes al PP per demanar suport tant als votants catalans de Mariano Rajoy com a l'electorat del PSC que desitgi un "contrapès" català a la majoria absoluta dels populars.

Segons Duran, l'enquesta és "una notícia positiva per al PP, però també pot ser-ho per a CiU".

stats