Política 11/05/2015

El PP ‘lepenitza’ el discurs per esgarrapar vots al cinturó roig

Escampen la recepta d’Albiol per les xarxes socials i el territori

Laia Vicens / Núria Orriols
3 min
El PP ‘lepenitza’ el discurs per esgarrapar vots al cinturó roig

BarcelonaPrimer els de casa. L’eslògan de Plataforma per Catalunya (PxC) des de les eleccions al Parlament de l’any 2010 és també el lema de la candidata del PP a l’Ajuntament de Rubí, Mònica Querol. En la cursa fins al 24-M el PP ha abraçat el missatge xenòfob a l’àrea metropolitana de Barcelona per esgarrapar vots i, alhora, eliminar la competència de PxC. Una lepenització del discurs municipal dels populars en tota regla. L’alcaldable del PP a Rubí lamenta a l’ARA que “es tregui de context” el lema i ho atribueix al fet que “Rubí perd molts trens i no ha mirat mai per crear llocs de treball per als rubinencs”. Tot i que desvincula el lema del tracte als immigrants, es mostra “totalment a favor” del discurs antiimmigració del PP. De fet, el publicista que porta la campanya de Xavier García Albiol a Badalona és el mateix que el de Rubí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Badalona s’ha convertit en el paradigma del missatge criminalitzador de la immigració. Albiol acumula una motxilla de declaracions contra els nouvinguts, que ha vinculat a la delinqüència o al parasitisme. En aquesta campanya ha tornat a la càrrega i ha promès “seguir netejant Badalona de tot el que no agrada i que genera problemes amb la resta de veïns”. “Suposo que ja m’heu entès”, va afegir en un míting, fent el gest d’escombrar. L’estil Albiol s’expandeix pel territori a marxes forçades. Al PP de l’Hospitalet han pres nota de l’estratègia: “A Badalona la recepta funciona”, assenyala un logotip en un pamflet, que proposa exigir un mínim de cinc anys d’empadronament per accedir als serveis socials i limitar “la proliferació de locutoris, basars i restaurants de kebabs”.

Al PP del Vendrell no només han adoptat l’eslògan sinó que han incorporat una exregidora de PxC a les llistes. La candidata popular, Elisabet Rodríguez, va fitxar de número vuit Teresa Montserrat, exregidora del partit xenòfob, que va marxar després de discutir-se amb el cap de files local. L’alcaldable del PP a Salt, Sergio Santamaría, que també és diputat, va aprofitar una interpel·lació sobre polítiques d’immigració al Parlament per assegurar que al municipi gironí hi havia “barris convertits en guetos on no queda rastre de la civilització” i va acusar els nouvinguts d’“utilitzar la poligàmia per facilitar l’agrupació familiar o rebre subvencions”.

Si no n’hi ha prou amb els eslògans, alguns representants del PP han utilitzat les xarxes socials per fer córrer el missatge. “L’actual govern local (CiU-ERC) està buscant una ubicació per instal·lar una mesquita o un oratori musulmà. Si sóc alcalde, això no serà una realitat”. Ho va escriure el candidat del PP de Sant Joan de Vilatorrada, Josep Lluís Javaloyes, al seu Facebook. El govern municipal va negar les informacions i les va atribuir al fet que PxC va guanyar el PP per 26 vots les últimes eleccions i ara intenten de totes totes no quedar-se enrere. No és l’única polèmica que ha encès la xarxa: el número dos de la llista del PP a Figueres, Diego Borrego Torres, ha penjat una foto a Facebook de l’alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, en un acte amb immigrants. “No és un fotomuntatge, és la realitat... Primer els de fora”, diu. Molt més enllà va anar Marta Casado, candidata del PP a l’Arboç. “I tu? Casada amb un negre! No sé què és pitjor”, va respondre via Twitter a una dona que li havia dit “ pepera ”.

stats