Política 14/06/2019

El PP intenta sense èxit lliurar-se del judici sobre els ordinadors de Bárcenas

Les acusacions populars sostenen que esborrar informació de la caixa B va perjudicar la justícia

Efe
2 min
Primera sessió del judici sobre l'esborrat dels ordinadors de Bárcenas

MadridEl PP seguirà assegut al banc dels acusats en el judici per l'esborrament d'informació dels ordinadors del seu extresorer Luis Bárcenas, després que el jutge hagi rebutjat aplicar la "doctrina Botín", com han sol·licitat la Fiscalia i les defenses. En el primer dia de judici, la vista oral ha començat amb les qüestions prèvies, i la Fiscalia ha al·legat que podien actuar davant el presumpte delicte d'encobriment –pel qual estan acusats tres treballadors del PP– però no en el de danys informàtics –l'únic que s'atribueix al PP al ser persona jurídica– perquè el perjudicat és un particular, Bárcenas, i no s'ha personat en la causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP demanava arxivar la causa en aplicació de la doctrina Botín, ja que només perviu l'acusació popular i esgrimeix que es tracta d'un delicte de "caràcter privat". El titular del jutjat penal número 31 de Madrid ha decidit posposar aquesta qüestió fins a la sentència perquè actuar d'una altra manera suposaria retirar el PP del judici oral. En la seva opinió, és preferible celebrar el judici i que es practiqui la prova davant la possibilitat que altres tribunals superiors tinguin una opinió diferent sobre l'aplicació de la doctrina Botín.

Les defenses s'havien alineat amb la Fiscalia i l'advocat del PP s'ha mostrat convençut que l'objectiu de les acusacions populars és "el Partit Popular i les persones físiques són danys col·laterals per intentar construir una nova doctrina". Per la seva banda, les acusacions populars –exercides per Esquerra Unida, l'Associació Justícia i Societat, la Federació Els Verds, l'Observatori Drets Humans i l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa– han insistit que el delicte de danys informàtics està clarament connectat amb el d'encobriment.

Segons el seu criteri, no es pot al·legar que la víctima sigui només un particular, ja que es va generar un "dany gravíssim" a l'administració de justícia, que investigava la suposada caixa B del PP i que volia analitzar els arxius dels ordinadors de Bárcenas i no va poder perquè els discos durs van ser esborrats. A banda del PP, per aquests fets es troben a la banqueta la seva extresorera Carmen Navarro, el que va ser responsable dels serveis jurídics del partit Alberto Durán i José Manuel Moreno, que ocupava el lloc de director del sistema informàtic.

El jutge ha decidit també avui que Bárcenas es personi a la sala en lloc de testificar per videoconferència des de la presó, com ell sol·licitava. Les defenses dels acusats i del PP han considerat que la declaració seria igual d'immediata de les dues maneres, però el jutge ha precisat que "aquesta immediatesa es perfecciona quan la declaració és presencial". Bárcenas va demanar també declarar assistit pel seu advocat per la possible relació de les seves respostes amb les altres causes en què està implicat, i el jutge ho ha acceptat.

stats