Política 22/07/2016

Sáenz de Santamaría nega qualsevol pacte d'investidura amb PDC i PNB

La Moncloa amenaça amb problemes per als pensionistes i funcionaris si no hi ha govern. Rajoy manté contactes "discrets i constants"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

Madrid'No' rotund de l'equip de Mariano Rajoy a la possibilitat d'un pacte d'investidura per la dreta, amb el suport dels partits nacionalistes catalans i bascos. D'ençà del gest de PDC i PNB amb el PP a la mesa del Congrés que les elucubracions sobre aquesta via s'han multiplicat a Madrid. La vicespresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha volgut deixar clar aquest divendres que tancaven aquesta porta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vull deixar una cosa clara: el president del govern, a qui s'ha dirigit per formar govern és als partits constitucionalistes", ha assenyalat durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, en referència al PSOE i Ciutadans. Les úniques vies alternatives possibles, segons el seu punt de vista, són que els socialistes intentin tornar a sumar Units Podem i Ciutadans, o bé els de Pablo Iglesias i els partits nacionalistes i independentistes.

La portaveu de l'executiu espanyol ha explicat que Rajoy manté contactes "discrets i constants" per a la investidura i no ha volgut entrar en el paper del rei de cara a la ronda de contactes ni a especular sobre possibles calendaris d'investidura. Això sí, ha recordat que hi ha una data en vermell marcada al calendari que és el 30 de setembre, el límit per a la presentació dels pressupostos generals de l'Estat del 2017 al Congrés.

Sáenz de Santamaría ha reclamat de nou un acord de mínims amb PSOE i C's per permetre la investidura, deixar governar Rajoy en solitari, però comprometent-se a l'aprovació del sostre de despesa i dels pressupostos. Amenaça amb problemes per als pensionistes i funcionaris si no hi ha govern. "A Espanya molts pensionistes i funcionaris es poden veure afectats per la no-presentació dels pressupostos", ha alertat recordant el precedent del 2011.

Va ser llavors quan l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero va convocar eleccions anticipades sense presentar pressupostos i es van prorrogar automàticament el 30 de setembre. Pensionistes i funcionaris, però, van seguir cobrant el sou. L'única diferència és que va seguir congelat.

Rivera demana al rei implicar-se en les negociacions

En una entrevista a 'El País', el líder de Ciutadans, Albert Rivera, explica aquest divendres que demanarà ajuda al rei perquè intenti "convèncer" el líder socialista, Pedro Sánchez, que "s'haurà d'abstenir perquè això es posi en marxa". També demanarà que traslladi a Rajoy que "les presidències no cauen del cel, sinó que cal buscar-les. En aquest sentit, ha tornat a insistir que no donaran suport a Rajoy, sinó que s'abstindran en segona volta.

Contactes "discrets però intensos"

Rajoy s'ha reunit aquest divendres a Madrid amb el president de la Unió del Poble Navarrès (UPN), Javier Esparza, l'aliat del PP a la comunitat foral. El president del govern espanyol en funcions ha informat dels contactes que està mantenint de "manera discreta i intensa" per aconseguir "al més aviat possible" formar govern, segons ha informat la Moncloa en un comunicat.

El líder popular ha garantit que "no escatimarà cap esforç per aconseguir un acord lleial i estable amb partits que, sent diferents, comparteixen el respecte per la marca constitucional". En aquest sentit, ha comunicat que, tot i algun pacte puntual amb el PDC o PNB, "sempre serà prioritària la unitat d'Espanya".

'L'amenaça' d'un pacte d'esquerres

Diferents dirigents populars han explicat aquest matí que han fet diferents crides a la negociació amb el PSOE però que ara mateix no hi ha cap avenç. "Hem enviat un document a Ciutadans i al PSOE, però el PSOE no ha volgut asseure's a discutir-lo", ha dit el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez Maíllo. Mentrestant, segueixen pressionant Rivera perquè digui 'sí' a Rajoy. "Si C's es nega a negociar amb el PP com va fer Sánchez al desembre, es pot activar el pacte d'esquerres més independentistes", ha conclòs Maíllo.

stats