Política 30/05/2017

Canvi de criteri a l'últim moment: el PSOE pacta amb el PP liquidar la comissió sobre l'operació Catalunya

Han acordat que la investigació al Congrés acabi el 30 de juny en lloc del dia 8 a canvi de la compareixença de Cosidó

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, durant la compareixença a la comissió d'Interior del Congrés / EFE

MadridJa és oficial: la comissió d'investigació de l'operació Catalunya té els dies comptats al Congrés. Després d'una jornada kafkiana d'anades i vingudes, el PP i el PSOE van pactar ahir dilluns a última hora de la nit, amb el suport també de Ciutadans, que la investigació conclogui el pròxim 30 de juny, en lloc del dia 8, tal com estava previst. Ho ha confirmat aquest dimarts en una entrevista a la SER el portaveu provisional dels socialistes al Congrés, el diputat valencià José Luis Ábalos, que ha anunciat que votarien a favor d'aquesta curta pròrroga en una votació prevista per a demà, dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars cedeixen, i així s'allargaran les tasques tres setmanes, però els socialistes es queden lluny de la data amb què s'havien compromès a mitjans d'abril amb la resta de partits: tancar-la a finals de desembre. PP, PSOE i Ciutadans tanquen d'aquesta manera en fals la comissió a canvi de la compareixença de l'ex director general de la Policia Ignacio Cosidó d'aquí just una setmana, el dimarts 6 de juny.

Tota l'oposició menys Cs va maniobrar ahir d'urgència al Congrés per evitar la mort de la comissió. PSOE, Units Podem, En Comú, ERC, PNB i el PDECat es van unir perquè es convoqués un ple d'urgència com més aviat millor perquè la cambra aprovés la pròrroga de la comissió. Els socialistes no van estalviar dures paraules contra al PP.

Ni 4 hores després, però, pactaven amb els populars ajornar la comissió només fins al 30 de juny amb la compareixença de Cosidó. Durant la reunió de la comissió d'investigació, ja al final de la nit, tant PP com socialistes i el partit taronja van vetar la compareixença de la resta de comissaris polítics que reclamaven tant Podem com ERC i el PDECat. Acabarà així la comissió d'investigació amb només les declaracions de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i de l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, a més de Cosidó.

stats